Svijet

Oxfam: Zbog izraelske blokade, obnova Gaze bi mogla trajati stoljeće

Ponovna izgradnja Gaze, zbog izraelske blokade koja ne prestaje, bi mogla potrajati više od 100 godina, navodi međunarodna humanitarna organizacija Oxfam, javlja Anadolu Agency (AA).

Oxfam - Sejnas.org.so

Oxfam, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, ističe da šest mjeseci nakon izraelskih napada na Gazu, koji su počeli u julu prošle godine, a trajali osam sedmica, nije zabilježen bilo kakav napredak ili poboljšanje trenutnog stanja na tom području.

“U periodu dok traje izraelska blokada Gaze, ponovna izgradnja kuća, škola i zdravstvenih ustanova u Gazi mogla bi trajati i više od 100 godina”, navodi Oxfam.

Govoreći o trenutnoj situaciji u Gazi, Oxfam ističe da je ovom području, nakon izraelskih napada, izražena potreba za 800.000 kamiona sa građevinskim materijalom.

“U Gazu je u januaru ušlo 579 kamiona. Ovo je manji broj u odnosu na mjesec ranije kada je u Gazu ušlo 795 kamiona. I šest mjeseci nakon izraelskih napada situacija u Gazi postaje još beznadežnija”, poručuju iz Oxfama.

Pozvali su da se što je moguće brže ukine blokada Gaze, koja traje oko osam godina.

Oko 100.000 osoba, među kojima su više od polovine djeca, smješteni su u privremenim skloništima. Desetine hiljada ljudi je još uvijek smješteno u uništenim kućama.

Jedna od direktorica Oxfama Catherine Essoyan kazala je da stanovnici Gaze šest mjeseci žive u kućama bez krovova, prozora, zidova…

“Većina samo šest sati dnevno ima električnu energiju i vodu”, pojasnila je Essoyan.

Prema njenim riječima, za osudu je da je međunarodna zajednica ponovo bila neuspješna u periodu kada je bila najpotrebnija narodu Gaze.

Izraelski napadi na Gazu su trajali 51 dan, a poginulo je 2.159 osoba, ranjeno više od 11.000, a uništene su hiljade stambenih objekata.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh