Svijet

Protesti studenata u više od 40 gradova Španije: Ne žele sistem 3+2

Studenti su danas protestovali protiv odluke Ministarstva obrazovanja, koja je donesena u januaru i kojom je izmijenjen sistem dodiplomskog i postdiplomskog studija sa 4+1 na 3+2 godine

Ilustracija - Atvbl.com

Unija studenata Španije jučer je pozvala studente na dvodnevni bojkot nastave, dok su danas diljem te zemlje studenti održali proteste zbog nezadovoljstva nedavnim reformama visokog obrazovanja u zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Studenti su danas na ulicama u više od 40 gradova Španije protestovali protiv odluke Ministarstva obrazovanja, koja je donesena u januaru i kojom je izmijenjen sistem dodiplomskog i postdiplomskog studija sa 4+1 na 3+2 godine.

Na protestima u Madridu, održanim pod sloganom “Ne sistemu 3+2. Djecu radnika na univerzitet” učestvovao je veliki broj studenata.

Predstavnici Unije studenata Španije su izjavili da je na protestima učestvovalo oko 90 posto studenata.

“Omladina je protiv odluke kojom će biti otpušeno na hiljade akademskih radnika, državni univerziteti će biti privatizirani i spriječen odlazak djece radnika na univerzitete”, kazali su iz Unije studenata.

Na protestima u Madridu u jednom momentu je došlo do meteža. Ipak, demonstranti su se na kraju mirno razišli.

Unija studenata Španije je saopćila da je novi bojkot nastave na univerzitetima planiran za 15. i 16. mart.

Predstavnici španske Unije studenata tvrde da su javni univerziteti u zemlji samoodrživi, ali da vlasti ne žele njihov opstanak i tako ugrožavaju javni sistem obrazovanja.

Studenti su ranije organizirali i peticiju za povlačenje reformi u visokom obrazovanju i sakupili više od 120.000 potpisa.

Reforme u visokom obrazovanju u Španiji se povezuju sa mjerama štednje s ciljem izlaska iz ekonomske krize, a u okviru njih najavljeno je i smanjenje broja predavača na univerzitetima.

Zvaničnici španskog Ministarstva obrazovanja tvrde da sistem dodiplomskog i postiplomskog studija 4+1 postoji samo u Turskoj, Armeniji, Kazahstanu, Gruziji i u još nekoliko država, a da je ostatak svijeta odavno prešao na sistem 3+2. Tvrde također da će skraćivanje dodiplomskog studija sa 4 na 3 godine donijeti uštede porodicama studenata u ukupnom iznosu od 150 miliona eura.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh