Svijet

AI pozvao stalne članice SB UN na odricanje od prava veta

Amnesti internešnal (AI) je u svom najnovijem izvještaju ocijenio da je globalni odgovor na konflikte i na zločine kojima su se služile pojedine države i oružane grupe u prošloj godini bio “sraman i neefikasan”.

AI je pozvao na globalnu akciju, koja uključuje prijedlog da se pet država stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN odreknu prava na ulaganje veta u slučajevima kada je riječ o reagovanju na masovne zločine

“Vlade moraju da prestanu da se pretvaraju da je zaštita civila izvan njihove moći i da pomognu da se zaustave patnje miliona ljudi. Lideri moraju da prihvate fundamentalnu promjenu u načinu na koji reaguju na krize”, navedeno je u saopštenju organizacije koja se bori za poštovanje ljudskih parava.

Posebnu zabrinutost Amnesti izražava u pogledu djelovanja oružanih grupa, među kojima su Boko Haram, Islamska država i Al Šabab, navodeći da su civili koji žive pod njihovom upravom izloženi zloupotrebama, progonu i diskriminaciji.

AI poziva države, među kojima SAD, Kanadu, Kinu, Indiju, Izrael i Rusiju, da ratifikuju, prihvate i sprovedu međunarodni Ugovor o trgovini oružjem, jer, kako su naveli, neodgovoran protok oružja mora da bude zaustavljen.

Ova organizacija pozvala je svjetske lidere da ograniče upotrebu eksplozivnih oružja, kao što su avionske bombe, minobacačke granate, artiljerijski projektili i balističke rakete u naseljenim oblastima, jer su njihovom upotrebom ubijeni mnogi civili tokom prošle godine.

Kao tragičnu posljedicu nesposobnosti međunarodne zajednice u prošloj godini AI je istakao jednu od najvećih izbjegličkih kriza u istoriji, kada su milioni ljudi bili prinuđeni da napuste svoje domove, od čega je njih oko četiri miliona iz Sirije.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh