Svijet

Davutoglu: Turska ponosna na vojnu akciju u Siriji

Šef turske vlade Davutoglu tvrdi da je noć sa subote na nedjelju, kada je turska vojska uspješno evakuirala turbe Sultan-šaha u Siriji, bila „noć ponosa“, a da će svi pokušaji opozicije da omalovaže tu operaciju ostati upamćeni kao historijska mrlja

No image - Haber.ba

Turski premijer Ahmet Davutoglu je izjavio da je vojna akcija evakuacije pripadnika turske počasne garde i turbeta sa posmrtnim ostacima Sulejman-šaha u Siriji imala tri osnovna cilja i da je naćin na koji je izvedena svijetu jasno pokazao snagu Republike Turske, javlja “Anadolu Agency”.

Davutoglu je prisustvovao sastanku stranačkih odbora u sjedištu vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) i tom prilikom istakao da je noć sa subote na nedjelju, kada je izvedena pomenuta akcija, bila „noć ponosa“, a da će svi pokušaji opozicije da omalovaže taj događaj ostati upamćeni kao mrlja u historiji.

Ističući da je operacija ulaska turske vojske na teritorij Sirije i izmiještanje turbeta na sigurniju lokaciju pripremana sedmica unazad, Davutoglu je kazao da su tri osnovna cilja te operacije spašavanje života turskih vojnika zaduženih za stražu na jedinoj eksklavi izvan granica zemlje, očuvanje kulturno-historijske baštine i odbrana međunarodnog prava Turske na suvereni teritorij unutar granica Sirije.

Davutoglu je podsjetio da je turska vlast i ranije uspjela osloboditi desetine svojih diplomata i građana koje je ISIS kidnapovao u Mosulu, evakuirali sve svoje državljane iz Libije i dodao da je AK Partija nebrojeno puta pokazala da je pravi zagovornik i predstavnik filozofije „pomozi čovjeku da živi, kako bi i država živjela“.

Turska vojska je sa 57 oklopnih vozila, 40 tenkova i 572 vojnika u noći sa subote na nedjelju ušla u Siriju i pokrenula dvije odvojene operacije. Prva je bila evakuacija počasne straže i turbeta Sulejman-šaha, a paralelno je izvedena i operacija osiguranja lokaliteta u sirijskom pograničnom selu Esme, gdje je postavljeno izmješteno turbe i podignuta turska zastava.

Ukazujući na snagu Republike Turske i reforme koje provodi, Davutoglu je poručio da niko neće moći u Turskoj izazvati krizu poput onih u susjednima Iraku, Siriji ili drugim zemljama.

„Dok se u Siriji, Iraku, Ukrajini, Jemenu i drugim zemljama regije govori o političkim tranzicijama i ratovima, Turska se u demokratskom okruženju sprema za izbore, pravi planove do 2023., 2053. i 2071. godine, a sve to je pokazatelj da je ovdašnja vlast čvrsto na zemlji i da se sprema za svijetlu budućnost“, zaključio je Davutoglu.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh