Svijet

Erdogan: Turbe Sulejman-šaha premješteno na sigurnije mjesto

Predsjednik Turske nakon premještanja turbeta Sulejman-šaha na novu lokaciju izdao saopćenje za javnost

Recep Tayyip Erdogan - Yahoo!

Turbe Sulejman-šaha, počasna garda i jarbol sa turskom zastavom nastavit će njegovati uspomenu na turske pretke na novoj lokaciji, kazao je predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan putem saopćenja za javnost, javlja Anadolu Agency (AA).

“Uz turbe s posmrtnim ostacima Sulejman-šaha i počasnu gardu koji su ranije bili premještani dva puta nastavit će se vihoriti zastava Turske i njegovati uspomena na turske pretke na novoj lokaciji”, kazao je Erdogan.

U akciji koja je započela kasno u subotu navečer premješteni su posmrtni ostaci Sulejman-šaha i ostale popratne znamenitosti s lokacije nedaleko od Halepa koja je, inače, jedina suverena teritorija Republike Turske izvan njezinih granica, a osigurano je drugo područje također u Siriji, blizu granica sa Turskom kao privremeno mjesto pokopa.

Dodivši da se premještanje vrši u skladu s garancijom međunarodnog prava i ugovora, Erdogan je rekao da je turska vlada uspješno sprovela akciju.

Predsjednik je kazao da je i sam pomno pratio operaciju.

“Vojna akcija kojom su lično rukovodili premijer i načelnik generalštaba, za cilj je imala premještanje turbeta Sulejman-šaha na sigurnije mjesto u Siriji”, kazao je.

Također je izrazio žalost zbog nesrećne smrti jednog turskog vojnika koji je smrtno stradao tokom izvođenja akcije.

Turbe Suljeman-šaha, djeda Osmana I koji je osnovao Osmansko Carstvo, nalazilo se u Siriji, ali na suverenoj teritoriji Turske udaljenoj oko 30 kilometara od granice.

Kompleks na originalnom mjestu turbeta sada je nepristupačan iz sigurnosnih razloga, a specijalna vojna jedinica koja je čuvala turbe vraćena je u Tursku, ranije je izjavio premijer Ahmet Davutoglu.

Ranije su pripadnici turske vojske koji su čuvali turbe u jedinoj enklavi Turske izvan njenih granica bili suoči s prijetnjom napada pripadnika terorističke organizacije ISIS, koji su bili opkolili područje gdje se nalazilo turbe.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh