Svijet

Međunarodni dan maternjeg jezika: Desetine jezika na ivici nestanka

Članice Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) danas obilježavaju Međunarodni dan maternjeg jezika, promovisanjem jezičke kulture i višejezičnosti

Ilustracija - Sarajevograd.ba

U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan maternjeg jezika dok su istovremeno na desetine jezika u opasnosti od potpunog nestanka, piše Anadolu Agency (AA).

Inače, članice Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) danas obilježavaju Međunarodni dan maternjeg jezika, promovisanjem jezičke kulture i višejezičnosti.

Generalna skupština UNESCO-a proglasila je 1999. godine Dan maternjeg jezika, kao sjećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki u Istočnom Pakistanu, današnjem Bangladešu, jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije prihvaćen za zvanični.

Istraživanja pokazuju da su danas najviše ugroženi jezici sa malim brojem onih koji se njime koriste, od nekoliko stotina ili desetina, kao i jezici koji pripadaju malim zajednicama.

Pola svjetske populacije priča uglavnom na 13 najpopularnijih jezika dok se procjenjuje da u svijetu postoji oko 6.500 jezika. Stručnjaci smatraju da je na desetine jezika na ivici nestanka.

Službeni jezici u Bosni i Hercegovini su bosanski, hrvatski i srpski. Manjine koje žive u Bosni i Hercegovini koriste se svojim jezicima u međusobnoj komunikaciji.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh