Svijet

Vladimir Putin: Rusija je bila prisiljena odustati od Južnog toka

Uprkos obustavi plinovoda Južni tok u decembru prošle godine, Rusija još uvijek može isporučivati plin Evropskoj uniji (EU) preko Bugarske, rekao je u utorak ruski predsjednik Vladimir Putin, prenosi “Anadolu Agency”.

Vladimir Putin - Vecernji.hr

Dodao je da će Rusija nastaviti i saradnju s Turskom u oblasti prirodnog plina.

“Ako je to moguće, posmatrano iz ugla logistike, spremni smo da idemo dalje s Bugarskom. Evropska komisija nas već pita da to učinimo. Mi smo spremni da idemo i s Grčkom”, kazao je Putin.

Inače, Putin je 1. decembra saopćio da Rusija odustaje od projekta plinovoda Južni tok koji bi godišnje transportovao 63 milijarde kubnih metara ruskog prirodnog plina u Evropu preko Bugarske. Umjesto toga, predložio je novu trasu plinovoda koji bi prolazio kroz regiju Trakija na sjeverozapadu Turske do Grčke, dok bi izgradnja čvora prirodnog plina bila na tursko-grčkoj granici.
“Spremni smo za isporuku plina preko Turske u Evropsku uniju. Ne želimo kažnjavati ili vrijeđati bilo koga. To znači da se nećemo izolirati od bilo koga”, rekao je Putin.

Nakon razgovora s premijerom Mađarske Viktorom Orbanom u Budimpešti, Putin je u utorak kazao da Rusija ostaje otvorena za dijalog kako bi razgovarali o opcijama isporuke plina Evropi.

Istakao je da Rusija nije bila ta koja je odustala od projekta Južni tok.

“Oni nas jednostavno nisu pustili da to implementiramo. Bili smo prisiljeni odustati od ovog projekta”, rekao je Putin, aludirajući na institucije EU-a.

Osim toga, Bugarska je zaustavila izgradnju projekta u junu 2014. godine nakon što je Evropska komisija navela da je projekat protiv energetskih propisa EU-a.

Ipak, Putin je izjavio da ostaju otvorena vrata za saradnju s EU.
“Daljnja saradnja s EU je moguća ako nam pomognu. Ali ako nas budu ometali, to neće biti naš izbor”, kazao je Putin.

“Ako nas ne budu ometali, dio Južnog toka bi mogao biti implementiran preko Turske, uključujući korištenje naših zajedničkih poduhvata s Mađarskom i Srbijom. Možemo ići i do Austrije, sve je moguće ako naši partneri pokažu interesovanje za saradnjom”, rekao je Putin.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh