Svijet

Top 7 mjesta s morbidnim imenima

Imena mjesta na svijetu koja su zabavna, smiješna, ili čak – pomalo morbidna. Evo našeg skromnog izbora…

Murder Island - Punkufer.hr

7. Obala kostura
Ovo mjesto nalazi se u Namibiji. Na ovoj je obali more izbacilo mnoštvo mrtvih životinja koje su vremenom prekrivene pijeskom. Danas, kako se pijesak miče, kosti postaju vidljive, piše “Punkufer“.

6. Tombstone
Nalazi se u američkoj državi Arizoni, te u prijevodu znači “Grobni kamen”. Ovaj grad je kao iz nekog vesterna, i vrijeme kao da je stalo u pretprošlome stoljeću. Za ljubitelje westerna!

5. Mrtvo more

Mrtvo more je slano jezero iz koje voda ne ističe. Veliko je 600 km², a sadržaj soli iznosi i do 33 posto – uporedbe radi, salinitet Sredozemnog mora je oko 3 posto. Iako se zove Mrtvo more, ono nije biološki mrtvo. No život u njemu je ograničen samo na različite mikroorganizme, naročito anaerobne bakterije koje razgrađuju nitrate, sumpor i celulozu. U ovom ekstremnom okolišu žive i neki halofiti, biljke koje podnose sol.

4. Murder Island
Ovaj se otok povezuje s mnogim legendama, a jedna od najpopularnijih je ona koja govori o francuskoj floti koja je početkom osamnaestog stoljeća na obalu iskrcala na stotine mrtvih tijela.

3. Galgbacken
Ovaj grad u Švedskoj je mjesto na kojem se dogodilo najveće masovno smaknuće ikada u Europi. 1862. godina je bila poprilično popularna za odsijecanje glava, pa ako ste krali, ubijali, silovali ili smetali drugima – bili biste obezglavljeni – upravo na ovom mjestu na fotografiji.

2. Hell's Kitchen
Ako govorite engleski, znate kako ovo u prijevodu znači “Vražja kuhinja”. Ovaj se njujuroški kvart nalazi na Manhattanu između 34. i 59. ulice na sjeveru, te Osme avenije na istoku i rijeke Hudson na zapadu.

1. Death zone

Kako izgleda prava zona smrti? Rekli biste – bez života! Upravo to mjesto se nalazi na oko 8000 metara nadmorske visine, na najvišoj planini svijeta – Himalaji.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh