Svijet

Da li je svijet spreman za sljedeću epidemiju?

Od Azije do Kanade SARS-u je 2003. godine bilo potrebno manje od jednog dana. H1N1, poznatiji kao “svinjski grip”, uzbunio je čitavu planetu kada je 2009. godine prošao kroz 214 zemalja širom sveta i ubio više od 18.000 ljudi. Prošle godine to je bila ebola koja je u devet država usmrtila više od 9.000 ljudi. A sa njom još nije gotovo.

Ebola - Srbijadanas.com

“Biće gotovo tek kada poslednja osoba sa ebolom bude ili mrtva ili izlečena, a da pritom nije zarazila nijednu drugu osobu”, kazao je na samitu u Davosu prošlog meseca Peter Piot, jedan od ljudi koji su tokom sedamdesetih otkrili ebolu. On je upozorio da je rizik od takvih epidemija daleko od završenog.

“Biće drugih izbijanja ebole i drugih epidemija, barem gripa”, rekao je on. CNN se u tekstu objavljenom na njihovom sajtu pita da li je svet spreman za tako nešto.

Prema njihovim rečima trenutno na planeti postoje na hiljade infektivnih bolesti, kako u gradskim, tako i u seoskim područijima. Od onih koje šire insekti do onih koji se mogu širiti vodom, poput kolere, ili ljudskim dodirom, kao što je ebola.

“Infektivni organizmi mogu putovati u ljudima, hrani i insektima… ne možete sprečiti bolest da pređe granicu”, objašnjava Dejvid Hejman, predsednik Centra za globalnu sigurnost zdravlja “Chatham House”.

Jedna od inicijativa za sprečavanje onih koji predstavljaju globalni rizik je organizacija “Global Alert and Response Network” (GOARN).

“Nju čini niz laboratorija, zdravstvenih instititucija i raznih grupa koje redovno izveštavaju kada se širenje nekog virusa desi, sa ciljem brze identifikacije, potvrde i odgovora na širenje virusa međunarodne važnosti”, ističe Hejman.

Najveća epidemija koja se desila do današnjeg dana je španska groznica iz 1918. godine koja je, kako se procenjuje, zarazila trećinu svetske populacije što je dovelo do smrti oko 50 miliona ljudi, piše CNN.

“Siguran sam da će biti još epidemija nekog gripa”, navodi virolog sa londonskog Imperijal koledža Vendi Barkli.

Stručnjaci su saglasni da buduća širenja i potencijalne pademije mogu da se dese, ali lekcije naučene iz prethodnih slučajeva treba da omoguće brži odogovor. Kako kažu, ključ je u identifikacijji virusa, proceni pretnje i potencijala virusa da se širi kroz stavnoništvo što je brže moguće, kako bi se plan za sprečavanje pandemije pripremio.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh