Svijet

Tsipras izbacio nadbiskupa s inauguracije: Crkva u Grčkoj uskoro će plaćati porez?

The Economist ističe da je Tsiprasov sekularni odmak od crkve i ceremonijalne kulture u Grčkoj bez presedana

No image - Haber.ba

Novi grčki premijer Alexis Tsipras se upisao u historiju već prvim potezima nakon izborne pobjede među kojima je posjet memorijalnom centru u Kaisariani gdje su 1944. godine nacisti smaknuli 200 grčkih aktivista u znak odmazde za ubistvo njemačkog oficira i uljudnom porukom atinskom nadbiskupu da njegove usluge neće biti potrebne tokom zakletve i inauguracije.

The Economist ističe da je Tsiprasov sekularni odmak od crkve i ceremonijalne kulture u Grčkoj bez presedana. Koliko seže pamćenje, svaki viši državni funkcioner, od socijalista do desničarskih diktatora je dužnost preuzimao u ritualu koji podrazumijeva svete knjige, križeve i prskanje svete vode grančicama bosiljka. Crkva i država su isprepletene i u prvim rečenicama ustava koji se poziva na “sveto i nedjeljivo trojstvo” od najranijih dana nezavisnosti.

Siriza ne skriva predanost da dokine navedenu spregu, iako to ne namjerava učiniti ishitreno i kroz sukob. Navedenog je svjestan i nadbiskup Ieronymos koji je otvorio dijalog s premijerom dok ističe da crvka stoji na raspolaganju svima, bez obzira na metafizička vjerovanja.

Nikos Kosmidis, aktivist Sirize sa sjevera Grčke i predani ortodoksni kršćanin, kaže da je odluka njegovog vođe o sekularnoj zakletvi paradoksalan čin poštovanja crkve i njezinog integriteta.

Umjesto da religijske rituale koristi za političke ciljeve poput svojih prethodnika, “Tsipras je prepoznao svetost crkvenih usluga te se ponio s poštovanjem prema nama vjernicima, ne izričući lažan zavjet. Mi smo mu zbog toga zahvalni”, kaže.

Poput naše, grčka crkva je dosad uživala svekoliku podršku države, što uključuje i izostanak poreza na imovinu. Guardian piše da bi se odvajanjem “svetog i svjetovnog” kojeg zagovara Siriza, ali i njezini koalicijski partneri iz Nezavisnih Grka, situacija mogla izmijeniti, što u praksi pokazuje najava Ministarstva financija o uvođenju poreza na imovinu koju crkva koristi u poslovne svrhe.

-Vlada oklijeva kad je riječ o uvođenju poreza crkvi i oligarsima, dok radnici i umirovljenici moraju podmiriti danak bez da ih iko pita za mišljenje – rekao je Cipras nekoliko mjeseci prije izbora, postavivši se na putanju sukoba s hiljadugodišnjom tradicijom Grčke, prenosi “Index“.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh