Svijet

Merkel: Desničarske stranke pokušavaju izvući korist iz straha od islama

Njemačka kancelarka pozvala je religijske zvaničnike da se distanciraju od onih koji čine nasilje u ime vjere

Angela Merkel - Anadolija

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je na sumnje protiv muslimana nakon napada na satirični magazin u Parizu u kojem je poginulo 12 ljudi, prenosi Anadolu Agency.

Obraćajući se parlamentu u četvrtak Merkel je kazala da Njemačka nastavlja svjedočiti o rastućoj sumnji i negativnim percepcijama o muslimanima jer desničarske stranke u zemlji pokušavaju izvući korist iz straha od islama i muslimana.

“Opća sumnja protiv muslimana i isključivanje muslimana mora prestati. Većina muslimana u Njemačkoj su građani koji poštuju zakone i ustav. Garantujemo da se islamska vjeroispovijest može slobodno praktikovati u okviru našeg ustava i zakona”, kazala je kancelarka.

Merkel je dodala da su napadi u Francuskoj ciljali demokratiju, slobodu i miran suživot.

“Većina građana neće dozvoliti da bolesna logika terorista podijeli naša društva između kršćana, muslimana, jevreja ili nevjernika”, kazala je.

Ponovila je dobro poznatu izreku bivšeg predsjednika Njemačke Christiana Wulffa da islam, kao i iudaizam također pripada Njemačkoj.

No, dodala je da se muslimanski religijski zvaničnici trebaju obratiti nemuslimanima koji prate napad i objasniti da oni koji ubijaju pozivajući se na islam zapravo nemaju ništa sa vjerom.

“Važno je da religijski lideri to razjasne”, kazala je i pozvala ih da se jasno distanciraju od onih koji su počinili nasilne napade u ime vjere.

Nakon Francuske, Njemačka ima najveću populaciju muslimana u zemljama zapadne Evrope. Od četiri miliona muslimana u zemlji, tri su turskog porijekla.

Nedavna istraživanja Fondacije Bertelsmann, najveće privatne neprofitne fondacije u zemlji, pokazala su da Njemci postaju sve više netolerantni prema Islamu i razvijaju predrasude o imigrantima islamske vjeroispovijesti. Ukupno 57 posto nemuslimana u Njemačkoj izjasnilo se da Islam doživljava kao prijetnju.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh