Svijet

Protesti u SAD-u ne jenjavaju – SAD: Demonstrancije tokom NBA utakmice, podrška LeBrona Jamesa

U New Yorku su demonstranti pred utakmicu košarkašku utakmicu NBA lige legli na ulicu želeći podsjetiti da je ubijeni Michael Brown 4,5 sati ležao na ulici nakon što ga je policajac upucao

No image - Haber.ba


SAD protesti (Foto: Anadolija)

Protesti protiv policije u SAD-u koji su se zemljom raširili nakon što je ubijen tamnoputi Michale Brown i Eric Garner traju već šesti dan unatoč niskim temperaturama koje su zabilježene u većem dijelu zemlje, javlja Anadolu Agency.

– Protesti tokom NBA utakmice –

Prije početka košarkaške NBA utakmice između Cleveland Cavaliersa i Brooklyn Netsa demonstranti koji su bili okupljeni ispred dvorane Barclay's Center u New Yorku ležali su na tlu neko vrijeme. Oni su željeli ukazati na tragičnu smrt tamnoputog 18-godišnjaka Michaela Browna koji je 4,5 sata ležeo na asfaltu upucan prije nego što se išta poduzelo. Demonstranti su tako ležali na ulici, a potom su pokušali ući u tržni centar preko puta dvorane, no policija im to nije dozvolila zbog čega su izbili sukobi.

Unatoč nastojanjima osiguranja centra i policije da zaključaju ulazna vrata centra demonstranti su se uspjeli probiti unatra te su i tu priredili “protest ležanjem”. Demonstranti su se kasnije povukli iz tržnog centra.

Nekoliko košarkaša među koji je bio i LeBron James tokom zagrijavanja prije meča nosili su majice sa natpisom “ne mogu disati”. Na taj način oni su se solidarisali sa Ericom Garner kojeg je policajac ugušio. Publika je pozdravila ovakav potez sportista.

Utakmicu su pratili i engleski aristokrati. Tu su bili drugi prijestolonasljednik engleskog trona vojvoda od Cambridgea William i njegova supruga Kate.

Protesti građana nastavljeni su i na zapadnoj obali SAD-a. U gradu Barkeleyju, u Kaliforniji, su protestovali uglavnom studenti i učenici. Demonstranti su uzvikivali “ne mogu disati”, “i životi tamnoputih su vrijedni”, “želimo pravdu” te “ako nema pravde nema ni mira”.

– Javnost podjeljena –

Na prostoru SAD napravljeno je istraživanje koje je pokazalo da boja kože itekako utječe na odluke sudske porote kada su u pitanju prekomjerna upotreba sile kod policije. Anketu su uradili “USA Today” i Centar za istraživanje Pew u periodu od 3. do 7. decembra, na uzorku od 1.507 ispitanika.

Rezultati su pokazali da približno trećina ispitanika smatra da je policija odgovorna za smrt Eric Garnera, a polovina ispitanika misli da je sudska porota dopnijela ispravnu odluku kada je razmatrala slučaj policajca koji je upucao i ubio Michaela Browna.

Kod pitanja upucanog i ubijenog Michaela Browna 27 posto ispitanika je kazalo da je boja kože u tom slučaju bila važna, a 16 posto je kazalo da rasa nije važna. Oko 48 posto ispitanika kazalo je da boja kože ni na kakav način nema važnosti.

Devet od deset policajaca smatra da bi bilo dobro da policajci na uniformama imaju postavljenu kameru koja bi zabilježila sve što se događa prilikom privođenja ili hapšenja. 

(Anadolu Agency)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh