Region

Evo na koji način bi maloljetni ubica iz Beograda mogao da snosi odgovornost

Poslije masovnog ubistva u beogradskoj OŠ “Vladislav Ribnikar” i saopštenja nadležnih da počinilac zbog svojih godina ne može krivično da odgovara javnost se pita da li je on sada slobodan i ima li Srbija instrumenata da ga kazni na bilo kakav način.

Stručnjaci poručuju da ima, ali da je proces dug, komplikovan i zahtjeva ozbiljnu ljekarsku provjeru. Poručuju da država sigurno neće dozvoliti da počinilac ponovi zločin.

Jednu odraslu osobu i devetoro djece u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” ubilo je, faktički i zakonski, dijete. Baš zato, to trinaestogodišnje dijete nije krivično odgovorno za zločin. Ne prijeti mu zatvor, čak ni kazneno-popravna ustanova.

“Osobi koja u vrijeme izvršenja protivpravnog djela, u zakonu predviđenog kao krivično djelo, nije navršilo 14 godina, ne mogu se izreći krivične sankcije ni primijeniti druge mjere koje predviđa ovaj zakon”, navodi se u propisima.

Djeca strahuju da će biti na slobodi

Da li je on sada slobodan, pita se javnost, a i roditelji učenika “Ribnikara”. Pored ostalog, traže od države stručno objašnjenje šta će biti sa dječakom, jer djeca strahuju da će biti na slobodi. A gdje je i šta bi moglo da slijedi pojašnjava neuropsihijatar Slavica Đukić Dejanović, koja je vještačila u ranijim slučajevima maloljetničkih ubistava.

“Stručnjaci, prije svega dječji psihijatri, psiholozi, rade na ispitivanju njegove strukture ličnosti, njegovih psiholoških svojstava i to je postupak koji će sigurno trajati sedmicama, možda i mjesecima”, navodi Đukić Dejanovićeva.

Kako objašnjava, u slučaju da neko nije krivično odgovoran i počini radnje iz razloga mentalne bolesti, onda se mora izreći medicinska mjera obaveznog liječenja.

“To liječenje može da bude u ustanovi zatvorenog tipa i uobičajeno je da bude tako bar neki vremenski period”, dodaje nekadašnja predsjednica Skupštine Srbije.

Šta kaže Zakon o zaštiti osoba sa mentalnim smetnjama

Ni ljekarska ni sudska praksa u Srbiji do sada se nije susretala sa slučajem poput ovog. Dok o tome uče iz iskustava drugih država, uvjeravaju da i Srbija ima instrumenata da sankcioniše.

Advokat Branislav Stanišić navodi da Zakon o zaštiti osoba sa mentalnim smetnjama podrazumijeva mogućnost da osoba bude zadržana, hospitalizovana na liječenju zatvorenog tipa u psihijatrijskoj ustanovi sa brojem godina koji ne prelaze 18.

“Taj zakon može da se primjeni i nad djecom uz potpis dječjeg psihijatra. Jedan od načina na koji može da se mimo odobrenja staratelja ili zakonskog zastupnika zadrži u ustanovi zatvorenog tipa jeste da se procijeni da je opasan po sebe, sopstveni život ili život drugih”, kaže Stanišić.

Spustiti krivičnu odgovornost na 12 godina

Slavica Đukić Dejanović napominje da instrumenti države postoje, da se procjenjuje interes i sigurnost ljudi, djece koji bi eventualno mogla biti žrtve ako se rizik dovodi u vezu sa ponašanjem maloljetne osobe.

“Ne procjenjuje se samo rizik šta bi mogao da učini i da li bi to bile radnje koje je već činio ili još teže, nego i kakav rizik počinilac zločina nosi kao ličnost sa svojstvima koje ima i radnjama koje je počinio u odnosu na druge”, napominje Đukić Dejanovićeva.

Inače, 14 godina života je i na međunarodnom nivou, najčešća starosna granica za krivičnu odgovornost. Poslije zločina u beogradskoj školi, prijedlog s vrha države je da se ona spusti na 12 godina. I u tom slučaju njegov počinilac ostaje nekažnjen, ali bi bila opomena za ubuduće.

Branislav Stanišić kaže da se zakon ne može primjenjivati retroaktivno, osim ukoliko u ovom slučaju ne bi bio povoljniji po onog na koga se primjenjuje.

“Nadamo se da se u budućnosti ovako nešto neće dešavati, gdje bi se tako izmjenjen zakon mogao primjenjivati, a da je osoba mlađa od 14 godina”, kaže advokat.

Iako izgleda nevjerovatno, ono što se predlaže za Srbiju ne bi bila najniža granica. U državama Ujedinjenog Kraljevstva – Engleskoj i Velsu mogu da budu uhapšena i izvedena pred sud djeca starija od 10 godina, u Škotskoj od 12, prenosi Srpskainfo


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh