Region

Ovaj posao u Hrvatskoj niko ne želi raditi, a plata je oko 1600 KM

Dodaje da svakako nedostaje djelatnika za navedena radna mjesta jer se radi o velikom obimu posla i dislociranosti

U Hrvatskoj svake godine nedostaje sve više osoba koje će obavljati posao grobara. Tako je u Hrvatskoj prošle godine zaposlena 41 osoba, dok ih se tražilo 128, pa je Hrvatski zavod za zapošljavanje proglasio zanimanje deficitarnim.

Tamošnji mediji unazad par godina upozoravaju na manjak grobara na hrvatskim grobljima no, stanje se i dalje nije promijenilo. Tako primjerice na gradskim grobljima u Zadru radi tek osam pogrebnika i pet ukopnika.

Radi se o ukupnom broju djelatnika koji se vode na navedenim poslovima što ne znači da su isti u nesmetanom radnom odnosu (česta su bolovanja) – kazala je Uprava Gradskog groblja Zadar.

Dodaje da svakako nedostaje djelatnika za navedena radna mjesta jer se radi o velikom obimu posla i dislociranosti s obzirom na pojedina groblja. Objašnjava da u poslove pogrebnika spadaju radne aktivnosti poput preuzimanja pokojnika, prijevoza pokojnika i njege pokojnika. Također spadaju i poslovi kao što je organizacija sprovoda, sudjelovanje na sprovodima (vožnja pogrebnih kolica te svi ostali popratni sadržaji), dežurstvo od 0 do 24 sata, čišćenje i sakupljanje otpada.

Dok u poslove ukopnika spadaju otvaranje i priprema grobnice za ukop, ukoliko je potrebno radi se i obavljanje čišćenja u grobnici, ukop pokojnika, zazidavanje u grobnici nakon ukopa, ekshumacije, čišćenje i sakupljanje otpada te hortikulturni radovi.

Dodaje da broj ukopa ovisi o situaciji i količini zaprimljenih pokojnika prilikom čega bude od nijednog do najviše 4 ukopa u jednom danu.

U Zagrebu su provedenim javnim natječajem u januaru ove godine zaposleni novi djelatnici na radnom mjestu grobar, tako Podružnica sada ima 50 radnika, objasnio je Zagrebački Holding. Dodaje da su u toku javni natječaji za radna mjesta kremator i vozač specijalnog vozila.

Dnevno imamo pet do sedam ukopa na svim većim grobljima i do dva ukopa na manjih grobljima, odnosno sveukupno oko 40 ukopa dnevno – dodaje.
U 2022. godini je, kako je kazao, sveukupno bilo 9.195 ukopa.

Da je stanje zapošljavanja ukopnika i grobara loše potvrdio je i Hrvatski zavod za zapošljavanje koji je isto zanimanje prozvao “deficitarnim”. Tokom godina uočeno je povećanje traženih radnika ovog zanimanja.

Tako ih se u 2020. godini tražilo 54, dok se pretprošle godine tražilo 72 radnika. Prošle godine taj se broj udvostručio te ih se tražilo 128.

Tokom 2022. godine zaposleno je 41 osoba iz evidencije Zavoda na razini Hrvatske, dodaje. U prva dva mjeseca 2023. godine zaposleno je pet osoba iz evidencije Zavoda na razini Hrvatske.

Tokom 2022. godine zaposlene su dvije osobe iz evidencije Zavoda razini Grada Zagreba i Zagrebačke županije, a u prva dva mjeseca 2023. godine samo jedna, objašnjava. Prema oglasima na Burzi rada, za mjesto grobara potrebno je osnovnoškolsko obrazovanje te vozačka dozvola, a plaće se kreću od 800 eura mjesečno s plaćenim prijevozom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh