Region

‘Marina iz Beograda’ raskinula sa momkom, on objavio njene snimke na Po.nhubu

Privatne fotografije i video snimci žena iz Srbije dijele se u najmanje 16 Telegram grupa, od kojih najveća ima više od 50.000 članova, objavila je Balkanska istraživačka mreža.

Ilustracija - Ibar.ba

Više od dvadeset pet žena i djevojaka iz Srbije govorilo je za BIRN o šoku, strahu i stidu koje su doživjele kao žrtve osvetničke po.nografije.

Marina (ovo nije pravo ime sagovornice) živi u stalnom strahu od ponovnog objaviljivanja videa.

„Ukucaj ‘Marina iz Beograda’ na Po.nhub“, rekao joj je bivši momak, godinu dana nakon što su raskinuli. Njen svijet se srušio kada je vidjela šta je potraga pokazala.

„Počela sam da plačem i da ga ispitujem zašto je to uradio i kad je to snimano, bila sam jako uplašena i zbunjena”, priča Marina za BIRN.

Povjerila se sestri i drugarici. Njih tri su napisale e-mail stranici tražeći da se video ukloni. Po.nhub, koji ima preko 130 miliona posjeta dnevno, to je i učinio. Ali nekoliko dana kasnije video se vratio pod drugim imenom.

Pisala je ponovo i video je od tada nestao, ali Marina živi u strahu da se snimak može u bilo kom trenutku ponovo pojaviti. Po,nhub nije odgovorio na zahtjev BIRN-a za komentar.

„Ne pričam o tome sa puno ljudi“, kaže Marina. „Osjećam se kao da bi me svi osuđivali kada bi znali i da bi me krivili što ga nisam prijavila ili uradila nešto više povodom toga”.

„I sad mi se jako plače kada se toga sjetim. Nekako me podsjeća koliko sam nemoćna…ili koliko sam bila nemoćna“, priča ona.

Marina je jedna od 28 žena u Srbiji sa kojima je BIRN razgovarao o njihovim iskustvima vezano za osvetničku po.nografiju; neke su rekle da su njihovi intimni video snimci ili fotografije kružili Telegram grupama sa desetinama hiljada članova, a neki su završili na po.no stranici.

BIRN je pronašao 16 aktivnih Telegram grupa u kojima se svakodnevno dijele privatne fotografije i snimci djevojaka iz cijelog regiona.

Mirjana Stajkovac, tužiteljica za visokotehnološki kriminal, kaže da se osvetnička po.nografija treba definisati kao posebno krivično djelo jer bi se onda lakše procesuirala.

„Svako ima pravo da svoj intimni materijal pošalje drugome. Ali tu su se pojavila nova vrata da se to zloupotreba, to nečije pravo. A onda se trpe posljedice koje zaista mogu biti poražavajuće po psihičko zdravlje, po članove te porodice”, naglašava Stajkovac za BIRN.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh