Region

Hrvatska: Svaki četvrti stanovnik živi u riziku od siromaštva

U Hrvatskoj ima 2.000 beskućnika taj broj svakodnevno raste, upozoreno je na predstavljanju Hrvatske mreže za beskućnike u Etnografskom muzeju Zagreb

U sklopu aktualne izložbe “Lica gladi”, u zagrebačkom Etnografskom muzeju predstavljena je Hrvatska mreža za beskućnike, nevladina organizacija kojoj je cilj unapređenje skrbi o beskućnicima te drugim socijalno isključenim skupinama, javlja Anadolija.

Svaki četvrti stanovnik Hrvatske živi u riziku od siromaštva, dok u Hrvatskoj ima 2.000 beskućnika taj broj svakodnevno raste, upozoreno je na predstavljanju Hrvatske mreže za beskućnike u Etnografskom muzeju Zagreb.

“Najveći problem s kojim se susreću beskućnici su neadekvatna zakonska rješenja i broj beskućnika s obzirom da resorno ministarstvo barata brojkom od 500, dok ih je u zbilji preko 2.000. Zalažemo se da se u definiciju beskućnika uvrste i osobe koje se nalaze u neadekvatnim uvjetima stanovanja”, izjavio je Zvonko Mlinar, izvršni predsjednik Hrvatske mreže za beskućnike.

Financiranje prenoćišta i privatilišta te pučkih kuhinja na području cijele Hrvatske od strane obveznika socijalne skrbi, a to su ponajprije veliki gradovi, ključno je postignuće kojem Hrvatska mreža za beskućnike teži.

Izložba “Lica gladi” koja je postavljena u Etnografskom muzeju propituje problem gladi kroz tri cjeline: kroz borbu protiv gladi, glad kao političko sredstvo i glad u tijelu.

Predavanje u sklopu aktualne izložbe “Lica gladi” jedno je u nizu predavanja koja za cilj imaju upozoriti na ovaj sveprisutan društveni fenomen.

Hrvatska mreža za beskućnike je krovna organizacija koja objedinjava sve pružatelje usluga beskućnicima u Hrvatskoj, njih ukupno 18, s ciljem zagovaranja prava beskućnika, promjene nacionalnih politika i stvaranja adekvatnih usluga za ovu populaciju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh