Region

PANIKA NA JADRANU, DŽINOVSKA NEMAN PRIMIJEĆENA U HRVATSKOJ: Stručnjaci UPOZORAVAJU – NE UZNEMIRAVAJTE JE

U Hrvatskoj je jutros, u 7.25 časova, u pulskim vodama na Valovinama kod Galebovih stijena, jedna osoba, primijetila vrstu bezopasne džinovske ajkule, “Cetorhinus makimus”, objavila je ona na svojoj Fejsbuk stranici.

Ajkula u pulskim vodama na Valovinama, - Printscreen/Facebook/Aquarium Pula

Kako su napisali, džinovska ajkula je rijetka, ali stalno prisutna vrsta u istočnom Jadranu, uglavnom u veoma produktivnom sjevernom Jadranu, koja uglavnom ima ciklonalnu cirkulaciju i periodični dotok oligotrofne vode iz južnog i srednjeg Jadrana. Hrani se isključivo planktonskim organizmima. Istraživanja su pokazala da na njihovu povećanu pojavu ne utiču direktno promjene temperature i saliniteta, već prisustvo sićušnih ljuskara, kopepoda, posebno “Calanus helgolandicus”.

Živi duž obale, ali i na otvorenom moru od hladnih do toplih i umjerenih voda svih mora i okeana. To je izrazito sezonska vrsta koja nestaje u jesen, a rijetko se viđa zimi. Jedno od objašnjenja je da ova ajkula migrira u duboke vode da bi ili prezimila ili nastavila da se hrani zooplanktonom dubokog mora, prenosi Espreso.

“Džinovska ajkula je strogo zaštićena vrsta i apelujemo na sve ribare i čamce da je ne uznemiravaju”, napisala je ona, piše Mondo.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh