Region

Albanija izrazila protest Britaniji zbog ‘jezika mržnje’ prema migrantima

Albanija je uručila protestnu notu britanskom ambasadoru zbog komentara ministra imigracije Roberta Jenrika o ilegalnim albanskim imigrantima…

Albanija - pixabay

Albanija je uručila protestnu notu britanskom ambasadoru zbog komentara ministra imigracije Roberta Jenrika o ilegalnim albanskim imigrantima za koje je ministarstvo vanjskih poslova u Tirani saopćilo da koriste “jezik mržnje”.

U protekloj je godini došlo do značajnog porasta broja Albanaca koji pokušavaju da stignu brodicama do britanske južne obale.

Neki britanski političari kažu da migranti iz Albanije, kandidata za Evropsku uniju i saveznika u NATO-u, nisu bili progonjeni, nego se sele iz ekonomskih razloga.

Protest Albanije uslijedio je nakon što je Jenrik 13. januara na Fejsbuku objavio video snimak svoje posjete centru za deportaciju, u kome je pohvalio osoblje koje radi “na otkrivanju Albanaca, da ih privodi, stavi ih u autobuse, da ih odvede na aerodrom i vrati ih u Tiranu”.

U saopćenju albanskog ministarstva se navodi da treba izbjegavati “taj jezik mržnje i diskriminacije”.

Ministarstvo vanjskih poslova tom notom je izrazilo zabrinutost zbog najnovijih izjava sa diskriminatornim jezikom protiv Albanaca, navedeno je u saopćenju.

Prema podacima britanske vlade, Albanci čine 42 posto ljudi koji su u Britaniju pristizali brodicama između maja i septembra prošle godine.

U novembru je albanski premijer Edi Rama izjavio da komentar britanske vlade o izdvajanju zajednice “više zvuči kao vrisak iz ludnice”.

Rama i premijer Riši Sunak održali su telefonski razgovor sredinom decembra o istoj temi, pieš Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh