Region

Kurti: Imamo sve abnormalniju Srbiju

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti rekao je da će blisko surađivati sa Sjedinjenim Državama na normalizaciji odnosa sa Srbijom, te dodao da “moramo shvatiti da imamo sve abnormalniju Srbiju”.

Albin Kurti - Avaz

“…i dok želimo normalizaciju odnosa sa Srbijom, ova godina koju smo upravo ostavili je godina daljnje normalizacije sa Srbijom”, rekao je Kurti u utorak nakon sastanka s načelnicima općina.

Upitan o francusko-njemačkom prijedlogu, ponovio je stav da ga je Kosovo smatralo “dobrom osnovom za daljnje razgovore”, ali da ga je Srbija odbacila, te da će sada biti potrebno da se “svi njim pozabave”.

Prijedlog Europske unije, poznat i kao francusko-njemački prijedlog, strankama je navodno predan krajem ljeta.

On ima podršku Francuske, Njemačke i SAD-a.

Radio Slobodna Europa (RSE) je 11. decembra pisao da se u tom prijedlogu ne pominje međusobno priznanje između Kosova i Srbije.

U tekstu tog prijedloga, u koji je RSE imao uvid, navodi se da su strane svjesne da su nepovredivost granica i teritorijalni integritet i suverenitet i zaštita nacionalnih manjina osnovni uslov za mir. Također, predviđa se priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu.

Mjesec dana ranije, 11. novembra, ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je suština francusko-njemačkog prijedloga neprihvatljiva za Srbiju, budući da prijedlog polazi od činjenice da je Kosovo nezavisno.

Kosovo je neovisnost od Srbije proglasilo 2008. godine, ali zvanični Beograd to ne prihvaća.

Kurti je također rekao da je posjet višeg savjetnika američkog State Departmenta Dereka Cholleta više nego dobrodošao, jer se približava datum godišnjice ruske invazije na Ukrajinu – 24. februara 2022.

Chollet će 11. januara posjetiti Kosovo, a dan kasnije Srbiju, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh