Region

Sjeverna Mitrovica: Na sjeveru Kosova život se vraća u normalu nakon uklanjanja barikada

Zadnji kamion koji je bio popreko parkiran na barikadi na putu u mjestu Rudare, kod Zvečana, na sjeveru Kosova uklonjen je u četvrtak oko 17 sati

Život se vratio u normalu nakon što su uklonjene barikade na više lokacija na sjeveru Kosova, javlja Anadolu Agency (AA).

Zadnji kamion koji je bio poprijeko parkiran na barikadi na putu u mjestu Rudare, kod Zvečana, na sjeveru Kosova, uklonjen je u četvrtak oko 17 sati.

Barikada u mjestu Rudare bila je jedna od najvećih koje su podignute na putevima na sjeveru Kosova, i sa 14 kamiona, cisterni i autobusa od 10. decembra bio je blokiran magistralni put Mitrovica – Leposavić. Tu barikadu je proteklih dana u smjenama danonoćno čuvalo na desetine lokalnih Srba, ali i maskirane osobe.

U četvrtak je Kosovska policija saopćila da je uklonjena barikada koja se nalazila unutar dva kilometra od Graničnog prelaza Merdare između Kosova i Srbije, na srbijanskoj strani, koji je nakon dva dana ponovo otvoren za saobraćaj.

Uklanjanje barikada na Kosovu počelo je nakon poziva presjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je uslijedio nakon sastanka sa Srbima sa Kosova, održanog u Raškoj.

Lokalni Srbi su duže od dvije sedmice teškom mašinerijom blokirali puteve na sjeveru Kosova, zbog hapšenja Dejana Pantića, bivšeg pripadnika Kosovske policije, osumnjičenog za napad na službenike Centralne izborne komisije Kosova.

Nekoliko dana kasnije, uhapšen je i Slađan Trajković, još jedan bivši pripadnik Kosovske policije, koji je optužen za terorističke akte. Obojici je određen pritvor od 30 dana.

Novom odlukom suda u Prištini, Pantiću je u četvrtak određen kućni pritvor.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh