Region

Na Kosovu novi haos: Incidenti na Jarinju, probijen kordon policije Srbije…

Srbi na sjeveru Kosova deveti dan protestiraju na barikadama, a zatvoreni su i granični prelazi Jarinje i Brnjak, pod kontrolom Policije Kosova

Stotinjak okupljenih na graničnom prelazu Jarinje između Srbije i Kosova probilo je oko 14:10 sati prvi kordon policije Srbije koji se nalazio na nekoliko stotina metara od prelaza.

Kako navodi agencija Beta, njima se ispred samog graničnog prelaza ispriječio novi kordon policije u opremi za razbijanje demonstracija sa štitovima i šljemovima.

Tu je opet došlo do koškanja s policijom, koja je upotrijebila i pendreke u nekoliko navrata, ali se situacija ubrzo smirila.

Najmanje jedna osoba je privedena, prenosi AJB.

Deveti dan protesta

Na kosovskoj strani graničnog prelaza su pojačane snage Međunarodnih mirovnih snaga (Kfor), koje su postavile kordon od teških vozila i žičanu barikadu i, kako prenose mediji sa lica mjesta, niko ne može preći ni na Kosovo, ni u Srbiju.

Skup “Zbor na Jarinju“, na koji je pozivalo više organizacija, među kojima i “Narodna patrola”, počeo je oko 13:00 sati, s ciljem da se “oslobode nametnute granice i izdajničkih sporazuma“.

Srbi na sjeveru Kosova deveti dan protestiraju na barikadama, a zatvoreni su i granični prelazi Jarinje i Brnjak, pod kontrolom Policije Kosova.

Misija Kfora još nije odgovorila na zahtjev vlasti Srbije za povratak njenih snaga sigurnosti na Kosovo, prenosi Beta, pozivajući se na Radio-televiziju Srbije (RTS).

Iz Kfora je saopćeno kako ima kapacitet osigurati bezbjedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice, u skladu s mandatom na osnovu Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Bivšem kosovskom policajcu Dejanu Pantiću odbijena je žalba na pritvor, a njegovom kolegi Slađanu Trajkoviću sud u Prištini odredio je pritvor do 30 dana.

Osumnjičen je za ratni zločin

Dejan Pantić je početkom decembra napustio policiju zajedno s ostalim kolegama u znak protesta zbog odluke Vlade Kosova o preregistraciji vozila s tablicama izdatim u Srbiji.

Uhapšen je 10. decembra na graničnom prelazu Jarinje i određen mu je pritvor od 30 dana zbog sumnje da je učestvovao u napadu na prostorije Opštinske izborne komisije u sjevernom dijelu Mitrovice.

Bivši policajac Slađan Trajković uhapšen je u četvrtak, a osumnjičen je za ratni zločin, prenosi AJB.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh