Region

Kosovo: Na sjeveru zemlje mirno, ali su na putevima i dalje barikade

Na severu Kosova su od subote poslepodne na šest mesta postavljene barikade na magistralnim putevima, kod Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka

Magistralni put Mitrovica – Leposavić, u selu Rudare kod Zvečana, na severu Kosova, i dalje je blokiran teškom mašinerijom, ali je situacija mirna, javlja Anadolu Agency (AA).

Kod prvih kuća u Rudarama, nekoliko kilometara udaljenim od Mitrovice, na putu su kamioni i autobusi, a ispred su postavljene dve trake koje označavaju da se dalje ne može.

Kosovo: Na severu zemlje mirno, ali su na putevima i dalje barikade
Kosovo: Na severu zemlje mirno, ali su na putevima i dalje barikade
Gotovo je pusto, samo po neka grupica građana ide na čuvanje barikada. Iza kamiona su podignuti šatori u kojima su građani bili tokom noći.

U blizini su dva patrolna džipa KFOR-a, dok Kosovska policija nije prisutna.

Kako je u nedelju izjavio ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla, na severu su od subote poslepodne na šest mesta postavljene barikade na magistralnim putevima, kod Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka.

Zbog blokade puteva, Kosovska policija je privremeno zatvorila za saobraćaj dva granična prelaza na severu Kosova ka Srbiji, Jarinje kod Leposavića i Brnjak kod Zubinog Potoka.

Na mostu na reci Ibar, koji deli grad Mitrovicu na severni deo sa većinskim srpskim i južni sa većinskim albanskim stanovništvom, mirno je. Na mostu patroliraju dva džipa EULEX-a i jedan automobil Kosovske policije, kao i dva džipa KFOR-a u kojima nema vojnika.

U severnom delu Mitrovice je gotovo pusto, vrlo malo ljudi se može videti na ulici. Kako saznajemo, danas u četiri opštine na severu Kosova ne rade osnovne i srednje škole, a zaposleni imaju radnu obavezu da u smenama čuvaju barikade.

Na putevima na severu Kosova lokalno stanovništvo, među kojima su viđena i maskirana lica, postavili su barikade, nakon što je Kosovska policija u subotu pre podne na graničnom prelazu Jarinje uhapsila Dejana Pantića, bivšeg pripadnika Kosovske policije, zbog osnovane sumnje za umešanost u organizovanju napada na kancelarije Centralne izborne komisije i napada na službenike CIK-a i Policije Kosova u utorak u Severnoj Mitrovici i Zubinom Potoku.

Zabeležena je i razmena vatre između kriminalnih grupa i Kosovske policije, a bačena je i šok bomba na patrolu EULEX-a. U incidentima nije bilo povređenih. Predhodno je u četvrtak kod Zvečana povređen jedan kosovski policajac iz vatrenog oružja.

Predstavnici EU i SAD zatražili su od Srba da uklone barikade i omoguće slobodu kretanja.

Nakon sastanka Nacionalnog saveta za bezbednost Kosova u nedelju, premijer Kosova Albin Kurti je izjavio da su napadi na Kosovsku policiju i pripadnike EULEX-a neprihvatljivi. Kurti kazao da se čeka da KFOR ukloni barikade sa puteva, ako to ne učine sami Srbi koji su ih i postavili.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je zbog bezbedonosne situacije odložila za 23. april 2023. godine vanredne lokalne izbore u četiri opštine na severu Kosova koji su bili raspisani za 18. decembar.

Izbori su zakazani nakon izlaska Srpske liste iz kosovskih institucija zbog odluke Vlade Kosova o obaveznoj pregistraciji vozila sa starih srpskih tablica sa oznakama kosovskih gradova na RKS tablice, a tom prilikom su Srbi napustili i policiju i pravosuđe. Primena te odluke je pomerena na neodređeno nakon pritiska međunarodnih partnera, SAD-a i EU, u cilju smirivanja tenzija na severu Kosova.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh