Region

Rastu napetosti na Kosovu. Vučić se sastao s ministrom obrane pa poslao poruku

Napetosti na Kosovu rastu. Nakon što je srpska premijerka Ana Brnabić izjavila da je Srbija blizu odluke da traži povratak svojih snaga na Kosovo te ocijenila da se Srbija i Kosovo nalaze na rubu rata, za što je optužila kosovskog premijera, oglasio se i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić objavio je da se sastao s ministrom obrane i načelnikom Glavnog stožera

“Tijekom noći i jutra s ministrom obrane Milošem Vučevićem i načelnikom Generalštaba VS Milanom Mojsilovićem…nema predaje!”, napisao je Vučić na Instagramu, uz fotografiju s tog sastanka.

Podsjetimo, napetosti na Kosovu se posljednjih mjeseci smjenjuju s pokušajima pregovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a kosovska vlada je, poslije odluke srpskih predstavnika da napuste institucije, uključujući ostavke četvorice gradonačelnika u većinskim srpskim općinama na sjeveru, raspisala lokalne izbore za 18. prosinca, što je dovelo do novih napetosti.

Srpska lista, sestrinska stranka naprednjaka (SNS) srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, najavila je bojkot tih izbora, a ovaj tjedan obilježili su incidenti u dva općinska izborna povjerenstva, što je bilo razlogom vladi u Prištini da pojača policijske snage na sjeveru.

U povodu pojačanog prisustva pripadnika Kosovske policije, direktor Ureda za Kosovo srbijanske vlade Petar Petković je kasno u četvrtak, na izvanrednoj konferenciji za novinare, ustvrdio da kosovski premijer Aljbin Kurti nastavlja s protupravnim i nasilnim akcijama čiji je cilj okupacija sjevera Kosova, većinski naseljenog Srbima.

Petković je nagovijestio da bi Srbija, sukladno Rezoluciji 1244 VS UN-a iz lipnja 1999., mogla zatražiti povratak dijela svojih sigurnosnih snaga na Kosovo.

Da bi Srbija mogla poslati svoje sigurnosne snage na Kosovo potvrdila je i srbijanska premijerka Ana Brnabić.

Brnabić je, na pitanje novinara kani li Beograd poslati vojsku na sjever Kosova, s obzirom na ograničenja koja postoje u Rezoluciji 1244, rekla da “Srbija ima pravo, prema Rezoluciji 1244, zatražiti povratak svojih snaga na teritorij Kosova i Metohije, zato što Kfor ne radi svoj posao i Srbi se osjećaju ne samo fizički već i životno ugroženi”.

Rezolucijom 1244 VS UN-a, koja je donesena u lipnju 1999., uz okončanje ratnih sukoba na Kosovu, vojska i policija tadašnje SR Jugoslavije povukle su se s Kosova, uz mogućnost da se, pod posebnim uvjetima, dio osoblja može vratiti. Povratak osoblja obavit će se, kako je navedeno u Rezoluciji 1244, “uz nadzor međunarodne sigurnosne prisutnosti i bit će ograničeno na mali dogovoreni broj (stotine, ne tisuće)”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh