Region

CIK Kosova: Općinski izborni službenici nisu mogli da obave dužnosti u Severnoj Mitrovici i Zubinom Potoku

Vanredni izbori za gradonačelnike četiri općine na sjeveru Kosova, sa većinskim srpskim stanovništvom: Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, raspisani su za 18.decembar

Portparol Centralne izborne komisije Kosova Valmir Elezi potvrdio je da opštinski izborni službenici danas nisu mogli da obave službene dužnosti u Severnoj Mitrovici i Zubinom Potoku, ali se čeka na razjašnjenje situacije.

Nakon pisanja lokalnih medija da su razbijena stakla na kancelariji CIK-a u Severnoj Mitrovici, te da su se na kratko čule sirene i detonacije, portparol Elezi je za AA naveo da CIK čeka saopćenja opštinskih izbornih službenika “koji su u toku današnjeg dana, pod pratnjom Kosovske policije, otišli ​​u svoje kancelarije u Severnoj Mitrovici i Zubinom Potoku, radi obavljanja službenih dužnosti, ali to nije bilo moguće”.

– Ovi izvještaji će razjasniti stvorenu situaciju. CIK je u stalnoj koordinaciji sa drugim institucijama. U vezi sa stvorenom situacijom, CIK će održati sjednicu – naveo je Elezi.

Vanredni izbori za gradonačelnike četiri općine na sjeveru Kosova, sa većinskim srpskim stanovništvom: Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, raspisani su za 18.decembar, nakon što su srpski predstavnici zbog odluke o tablicama napustili kosovske institucije. Za te izbore ukupno je verifikovano šest političkih subjekata, a Srpska lista, čiji su gradonačelnici podnijeli ostavke početkom novembra, nisu se prijavili za ove izbore.

U međuvremenu su raspisani i prijevremeni izbori za Skupštine općine Zvečan i Leposavić, za 25. decembar. Do raspuštanja tih Skupština općina došlo je nakon što su odbornici tih Skupćina općina podnijeli ostavke.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh