Region

CNN tvrdi da se jedna od zloglasnih kineskih policijskih stanica nalazi i na području Srbije i Hrvatske

Kina širi svoje policijske stanice – u inostranstvu.

Kina - raport.ba

Do sada su ih otvorili više od 100 širom svijeta kako bi pratili, uznemiravali i u nekim slučajevima vraćali u Kinu svoje državljanine u egzilu, piše CNN. Osnivaju ih sklapajući bilateralne sigurnosne sporazume. Među državama s kojima imaju takav je i Hrvatska i Srbija.

Policijska inicijativa

Nove detalje o kineskim inostranim policijskim stanicama opet je otkrila skupina za ljudska prava locirana u Madridu, Safeguard Defenders. Oni su u septembru pretraživajući dostupne kineske dokumente objelodanili postojanje 54 takve institucije u svijetu. U novom izvještaju su to nadopunili s njih još 48. Dotakli su se i pozadine zajedničkih policijskih inicijativa između Kine te Italije, Srbije, Rumunjske i Hrvatske.

“Ono što vidimo da dolazi iz Kine su sve veći pokušaji slamanja neistomišljenika posvuda u svijetu. Prijetnje ljudima, uznemiravanje i nastojanje da ih se uplaši kako bi šutjeli. Jer će se u suprotnom suočiti s vraćanjem u Kinu protiv svoje volje”, izjavila je direktorica Safeguard Defendersa, Laura Harth. Opisala je kako pritisak kineskih agenata započinje s telefonskim pozivima. Zatim kreću, tvrdi, zastrašivati rođake žrtve u Kini i prijetiti kako bi ju nagovorile na povratak.

Safeguard Defenders su otkrili i da je Kina prisilno vratila nekoliko svojih prognanika iz Španjolske, Francuske i Srbije. Njihova saznanja do sada su dovela do pokretanja istraga u 13 država. Jer su neprijavljene konzularne aktivnosti nezakonite. U Irskoj je jedna takva ispostava zatvorena.

Neke države, pak, poput Italije, istrage nisu pokrenule usprkos otkrićima postojanja takvih organizacija na svom tlu. Dapače, od 2015. godine je talijanska Vlada potpisali niz sigurnosnih sporazuma s Kinom. Dok 2018. godine su talijanski dužnosnici bili počasni gosti otvaranju jedne takve postaje prema snimkama dostupnim na kineskom webu.

Policijski šefovi

Prema tvrdnjama Safeguard Defendersa, u Italiji se nalazi 11 kineskih policijskih postaja. Italijanski su dužnosnici kazivali kako će zajedničko policijsko djelovanje “dovesti do šire međunarodne saradnje, razmjene informacija i dijeljenja resursa za borbu protiv kriminalnih. Kao i terorističkih skupina koje pogađaju naše zemlje.” Također je talijanski list Il Foglio prenio riječi tamošnjih policijskih šefova kako nisu zabrinuti zbog otvaranja postaja.

Prisutne su postaje i u Hrvatskoj.

CNN kao policijsku aktivnost Kine ovdje navodi sudjelovanje kineskih policajaca u akciji „Sigurna turistička destinacija 2022.” Navode kako su 2018. i 2019. godine Hrvatska i Srbija s kineskim predstavnicima potpisali sigurnosne bilateralne sporazume koji su dio kineske inicijative. I umotvorine kineskog predsjednika Xi Jingpinga – „Belt and Road”. Njezin cilj je osnažiti kinesku prisutnost u svijetu investirajući u 150 država.

“Do sada su na području RH u ovom projektu kineski policijski službenici učestvovali 2018. i 2019. godine. O radu policijskih službenika iz NR Kine imamo samo pozitivna iskustva. Koja se prije svega ogledaju u tome da se kineski turisti na području Zagreba osjećaju sigurno. Te je postignut bolji subjektivan osjećaj sigurnosti. Policijski službenici iz NR Kine radit će u zajedničkim policijskim ophodnjama s policijskim službenicima Policijske uprave zagrebačke u policijskim odorama kineske policije. Bez službenog naoružanja i bez primjene policijskih ovlasti”, komentirao je na ljeto djelatnost kineskih policajaca načelnik PU zagrebačke, Marko Rašić.

Velika je prisutnost i učinkovitost prikrivenih kineskih policajaca u Južnoj Africi. Svoju su mrežu tamo učvršćivali gotovo dva desetljeća, a sve je rezultiralo uspostavom „Inozemnih kineskih servisnih centara”. Kineski su mediji često prenosili riječi Južnoafrikanaca koji bi hvalili te centre jer je „njihov rad pomogao policiji da produbi svoj odnos s kineskim iseljenicima koji tamo žive”.
Ne kriju šta rade

Kako navodi CNN, zabrinutost situacijom u novembru je izrazio direktor FBI-a, Christopher Wray.

“Nečuveno je pomisliti da bi kineska policija pokušala otvoriti, primjerice, trgovine u New Yorku. Bez odgovarajuće koordinacije. Tako krše suverenitet i zaobilaze procese pravosudne suradnje i provedbu zakona”, konstatira.

Nakon prvih otkrića Safeguard Defendersa oglasilo se kinesko Ministarstvo vanjskih poslova rekavši kako su ti objekti administrativna sjedišta koja pomažu kineskim iseljenicima u izradi njihovih dokumenata. Također, upozorili su kako u njima nema zaposlenih, nego su svi djelatnici volonteri.

Ipak, izvješće Safeguarda Defendersa navodi kako su Kinezi zaposlili 135 osoba u 21 postaji.

Direktorica organizacije Laura Harth upozorava kako inozemnih policijskih postaja vjerojatno ima još.

“Kina ne skriva šta radi. Oni sami kažu da će proširiti te operacije pa to moramo shvatiti ozbiljno. Ovdje se radi o ljudskim pravima i održavanja vladavine prava, kako za ljude iz Kine, tako i za sve ostale širom svijeta. To zemlje moraju shvatiti”, zaključila je za CNN.

MUP Srbije / Odmah su se oglasili i iz MUP-a Srbije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da oni nemaju saznanja o navodnim kineskim policijskim stanicama u Srbiji o čijem navodnom postojanju izvještavaju pojedini mediji. I naglašava da u Srbiji nisu prisutni policijski službenici Narodne Republike Kine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh