Region

Milanović o Šengenu: Zabrinjavaju me izjave iz Austrije

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izrazio je danas zabrinutost zbog izjava iz Austrije u kojima se pominje mogućnost blokiranja ulaska Hrvatske u šengensku zonu od početka 2023. godine.

Zoran Milanović - Pixsell

“Vidim izjave iz Austrije koje me zabrinjavaju. Mislim da je to obračun preko naših leđa među nekim drugim članicama Evropske unije”, rekao je Milanović povodom izjava austrijskog ministra unutrašnjih poslova da nije vrijeme za ulazak novih članica u šengenski prostor, prenijela je njegova pres služba.

Milanović je dodao da se “u to onda uključila Austrija koja ima unutrašnje, vidljive”, ali po njemu, nejasne razloge zašto to radi.

“Sve u svemu, nije dobro”, kazao je Milanović.

Milanović je dodao da sutra u Zagreb dolazi austrijski kancelar Karl Nehamer, u posjetu premijeru Andreju Plenkoviću.

“Plenković je rekao da je sve to riješeno. Međutim, izgleda da nije. Nadam se da će biti riješeno”, istakao je Milanović.

On je dodao da će u razgovoru s austrijskim kancelarom zagovarati ulazak u Šengen. Prema njegovim riječima, Hrvatska je još 2016. bila tehnički spremna za ulazak u Šengen.

“Sve drugo je politika. Naša vlada pokušava, za sada nije uspjela, nadam se da hoće”, dodao je hrvatski predsjednik.

On je ocijenio da se takve odluke ne rješevaju lobiranjem, kako govore ptredstavnici vlade, već da je prije svega politika, stav i program.

“Lobiranje je mutna, ali regulisana djelatnost. Hrvatska ne lobira, Hrvatska zastupa, Hrvatska se bori. Nismo lobistička asocijacija, mi smo Republika Hrvatska, članica smo Evropske unije, članica smo NATO-a”, zaključio je Milanović.

Austrijski kancelar Karl Nehammer dolazi u sutra u Zagreb na poziv premijera Andreja Plenkovića, a posjeta je dogovorena prije nego što je austrijski ministar unutrašnjih poslova izjavio da nije vrijeme za proširenje šengenskog prostora.

Ta izjava iznenadila je zvanični Zagreb, budući da se o tome ranije nije govorilo. Evropski parlament nedavno je većinom glasova podržao ulazak Hrvatske u šengensku zonu od 1. januara 2023. godine.

Konačnu odluku o tome treba jednoglasno da donesu sve zemlje članica na sastanku Savjeta Evropske unije 08. i 09. decembra.

Uz Hrvatsku, odluka se odnosi i na Ruminiju i Bugarsku koje više od deset godina čekaju na ulazak u šengensku zonu, piše Beta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh