Region

Dačić: Ako Priština pošalje specijalce, izazvat će sukob

Ako kosovski Albanci pošalju specijalne jedinice na sjever Kosova, Srbi će se svakako braniti, a ako Priština učini tako nešto izazvat će sukob, rekao je ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, ocjenjujući da se Evropa ponaša kao “tibetanski savjeti mudraca”.

Ivica Dačić- Kurir

Dačić je istakao da Srbi treba da koriste sve legitimne metode političke borbe za svoja prava na Kosovu i da ne zna ko bi to mogao da im ospori.

“Ako krenu specijalne kosovske jedinice na sjever, to je kršenje svih međunarodnih sporazuma. Srbi će se svakako braniti, tu nema nikave dileme. Ako neko postavlja dilemu šta će da se desi, ako to Priština uradi, pa izazvat će sukob”, rekao je Dačić za TV Prva.

Dačić je naveo da SAD zamjeraju da se Beograd miješa u odluke Srba, što je, prema njegovim riječima, potpuno legalno i legitimno, te upitao “da li hoće da kažu da to nije narod koji živi u Srbiji”.

On je rekao da Srbija traži od članica Vijeća sigurnosti UN-a da garantuju mir, izvrše svoje obaveze iz Rezolucije 1244 i da zato priča sa predstavnicima svih velikih sila.

Dačić je istakao da je u toku “legitimna borba Srba za svoja legitimna prava, te dodao da je ovo trenutak da se vidi stoji li EU iza Briselskog sporazuma i da li je kriva Priština koja ga ruši ili Beograd koji ga brani”, te da stvari treba “istjerati na čistinu”.

Povodom informacija da Priština namjerava u decembru da podnese zahtjev za članstvo u EU, Dačić je rekao da se zbog toga u Briselu već “hvataju za glavu”, te ocijenio da nema šanse da takav zahtjev prođe i da očekuje tvrd stav članica EU koje nisu priznale Kosovo kao što su Kipar, Slovačka, Španija, te Rumunija i Grčka.

Dačić je istakao da nema šanse da Kosovo bude verifikovano u UN-u kao nezavisna država. Govoreći o današnjem skupu Srba na Kosovu, Dačić je rekao da se želi pokazati jedinstvo srskog naroda, te ocijenio da je “Srbima očigledno prekipjelo, pošto su izašli iz prištinskih institucija”.

“Mi garantujemo da Srbi neće praviti nikakve incidente, ali pozivamo i međunarodne snage da osiguraju bezbijednost na sjeveru Kosova”, dodao je Dačić. prneosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh