Region

SAD pozdravile mirne i demokratske lokalne izbore u Crnoj Gori

Sjedinjene Države su i dalje riješene da sarađuju sa aktuelnom i bilo kojom demokratski formiranom crnogorskom vladom na njenim strateškim prioritetima – vladavini prava, borbi protiv korupcije i poštovanju obaveza iz NATO članstva, naveli su.

State department - depo

Sjedinjene Američke Države raduju se saradnji sa lokalnim vlastima u Crnoj Gori dok se narednih sedmica formiraju koalicije, saopćeno je u srijedu iz Stejt Departmenta.

DPS izgubio u više općina

– Sjedinjene Države pozdravljaju crnogorske općine zbog sprovođenja, prema izvještajima, mirnih i demokratskih lokalnih izbora 23. oktobra – naveo je portparol Stejt departmenta u odgovoru na pitanje Glasa Amerike.

Lokalni izbori održani su u 14 općina, među kojima je i Podgorica. Prema rezultatima, Demokratska partija socijalista (DPS) izgubila je vlast u glavnom gradu Crne Gore, kao i u više drugih općina, dok je prema ocjenama analitičara zabilježen uspon novoformiranog pokreta “Evropa sad” koji predvode dva ministra u oborenoj vladi Zdravka Krivokapića – Milojko Spajić i Jakov Milatović.

Spremni na saradnju sa bilo kojom demokratski formiranom vladom

Na pitanje Glasa Amerike šta Vašington očekuje od crnogorskih lidera, posebno imajući u vidu aktuelnu političku i institucionalnu krizu, portparol je odgovorio:

– Sjedinjene Države su i dalje riješene da sarađuju sa aktuelnom i bilo kojom demokratski formiranom crnogorskom vladom na njenim strateškim prioritetima – vladavini prava, borbi protiv korupcije i poštovanju obaveza iz NATO članstva.

Vladi premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića izglasano je nepovjerenje prije više od dva mjeseca, dok ne funkcioniše ni Ustavni sud u kojem nije izabrana većina sudija, piše Avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh