Region

Vulin napravio skandal na sastanku ministara policije evropskih zemalja

Odlazeći ministar policije Srbije Aleksandar Vulin prisustvovao je sastanku ministara unutrašnjih poslova nekoliko zemalja u Evropi, koji je prvi u nizu u okviru formata Berlinskog procesa, i tom prilikom napravio je skandal.

Aleksandar Vulin - Twitter

Pošto organizator sastanka nije želio da ukloni zastave pojedinih učesnika iz sale u Berlinu, odnosno zastavu Kosova, Vulin je odbio da prisustvuje skupu i time stavio Srbiju u nezgodan položaj.

Sagovornik portala Nova.rs, koji je upućen u dešavanja, ističe da je potez odlazećeg ministra policije doveo Srbiju u nezgodan položaj iz razloga što će na istoj konferenciji za nekoliko dana biti i Aleksandar Vučić.

– Sam Berlinski proces se nastavlja glavnom konferencijom koja će biti održana 3. novembra, a na kojoj će biti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, time je njegov potez neshvatljiv. Također, stavlja Srbiju u nezgodan položaj i otežava situaciju oko viznog režima svojim izjavama i prije same konferencije. Sve napore da održimo situaciju pod kontrolom on pravi još težim – kaže on.

Prema saznanjima Nova.rs, MUP Srbije je u više navrata zahtjevao od organizatora da se ukloni zastava Kosova, međutim, kako do toga nije došlo, srbijanski ministar Vulin je napustio salu u kojoj se održavao skup.

On je odbio da prisustvuje sastanku jer, po njegovom mišljenju, nije ispoštovan “gymnih” model predstavljanja država.

Berlinski proces inicirala je bivša njemačka kancelarka Angela Merkel u namjeri da unaprijedi saradnju u regionu Zapadnog Balkana, a kako bi se, kroz jačanje regionalne saradnje, brže pripremio za moguće članstvo u EU.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh