Region

Poplave u Hrvatskoj, kuće pod vodom

U centralnom dijelu Hrvatske i dalje su veliki problemi zbog kiše koja je padala nekoliko dana…

Poplave - Ilustracija

U centralnom dijelu Hrvatske i dalje su veliki problemi zbog kiše koja je padala nekoliko dana, na gornjem toku rijeke Kupe na karlovačkom području preduzete su mjere odbrane od poplava, dok je najteža situacija u mjestu Ozalj, gdje su zatvorena četiri puta, a voda je ušla u podrume.

Vodostaj Kupe u Karlovcu iznosi 790 centimetara i premašio je rekordan nivo iz 1966. godine, pa se brane sva ugrožena područja, rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Na području Ozlja još se ne zna tačan broj oštećenih objekata od poplava, kao ni razmjeri materijalne štete koja tek treba da bude utvrđena.

Poplavljene su i četiri glavne saobraćajnice, pa je drumski pristup Ozlju otežan, a stanovnici kažu da ne pamte takav potop, prenose hrvatski mediji.

“Kiša je stala, ali vodostaj ne opada. Na terenu je 30 vatrogasaca, pomažu nam i volonteri. Sada će nam doći čamac jer do nekih mjesta možemo doći jedino njime”, rekao je šef vatrogasaca Marko Udiković.

Hitne službe i dalje su na terenu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji gdje je gotovo polovinu tog područja poharalo nevrijeme, a kiša otežava sanaciju.

Meteorolog HRT-a Zoran Vakula rekao je da će sljedećih dana kiša većinom izostati ili će je biti samo rijetko i u malim količinama, pišu Nezavisne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh