Region

Istraga teške nesreće kod Novske pokazala: Voz se nije zaustavio na znak “stop”

U željezničkoj nesreći koja se u petak uvečer dogodila u Hrvatskoj, kod Novske u mestu Raić poginule su tri, a 11 osoba je povrijeđeno. Povrijeđeni su prevezeni u bolnice u Slavonskom Brodu, Pakracu i Novoj Gradiški, objavio je u subotu Vladin glasnogovornik.

vozovi - nova tv

Tomislav Antun Biber, glavni istražilac željezničkih nesreća iz Agencije za istraživanje nesreća u vazdušnom, željezničkom i pomorskom saobraćaju kaže da se voz nije zaustavio na znak stop.

“Vidljivo da je došlo do naleta putničke garniture na teretni voz, koji je ostao u kvaru. Prema nekakvim spoznajama, putnički voz nije se zaustavio na signalu stop“, rekao je Biber za 24sata.

Uviđajem će se utvrditi zbog čega se voz nije zaustavio i kako je došlo do naleta.

Hrvatske željeznice su se također oglasile o nesreći.

“U nesreći ima smrtno stradalih i teško povrijeđenih osoba. Na mjestu nesreće su dežurne službe. Uzrok nesreće bit će poznat nakon istrage. Voz 2506 vozio je na relaciji Vinkovci – Novska. HŽ Putnički prevoz izražava saučešće porodicama smrtno stradalih osoba“, naveli su iz HŽ-a.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković nakon obilaska mesta nesreće rekao je u subotu da su, prema trenutnim podacima, stradale tri osobe, a 11 ih je povrijeđeno, ali da niko nije životno ugrožen te da nema podataka o drugim stradalima.

“Nekoliko povrijeđenih osoba su hrvatski državljani, a nekoliko stranih“, potvrdio je Plenković napomenuvši da se podaci o njima mogu dobiti od Crvenog križa u Novskoj. Nije želio govoriti o identitetu poginulih osoba prije nego što se provere i najavio da na teren treba da izađe Županijsko državno tužilaštvo iz Siska koje će to da utvrdi objavi. Hospitalizovano je trenutno 11 osoba – u Pakracu jedna, u Novoj Gradiški sedam i u Slavonskom Brodu tri, dodao je.

Objavljene su i prve fotografije sa mjesta nesreće koje svjedoče o težini udara. Na njima se vidi da od vozova nije ostalo skoro ništa. prenosi n1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh