Region

Vučić: Preko Srbije ratuju Istok i Zapad

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je u intervjuu za Reuters da je Srbija pozornica za posrednički rat između Istoka i Zapada.

Aleksandar Vučić - Instagram

U razgovoru za ovaj britanski medij, koji je obavljen dan nakon što su na ulicama marširali protivnici Evroprajda, šef srpske države je rekao da Beograd nastoji da održi delikatan balans između svoje ambicije da se pridruži Evropskoj uniji i veza sa Rusijom i Kinom.

“Ne mogu da kažem da je to (protest) bio posrednički napad, jer je tamo bilo mnogo običnih ljudi… ali da li postoji posredni konflikt u Srbiji – ima ga, bez dileme. Ovde postoji posredni sukob između Istoka i Zapada”, rekao je on.

Reuters podsjeća da je Srbija kandidat za ulazak u Evropsku uniju, te da je EU njen pojedinačni najveći trgovinski partner i investitor. Autor teksta ističe i vojnu neutralnost zemlje, ali i napominje da Srbija održava veze sa NATO i kupuje oružje od država članica, ali i da gotovo u potpunosti zivisi od ruskog gasa i da je u prošlosti kupovala oružje i od Rusije. Dalje u tekstu se navodi da je Kina veliki investitor u Srbiji, te da novac uglavnom ulaže u rudarstvo i infrastrukturu. Reuters podsjeća i da je Srbija u Ujedinjenim nacijama osudila rusku invaziju na Ukrajinu, ali da je odbila da se pridruži sankcijama Moskvi.

“Pokušavamo da preživimo…sa što manje rana i ožiljaka“, rekao je Vučić, kog Rojters opisuje kao bivšeg nacionalistu koji je prihvatio proevropsku politiku.

Govoreći o situaciji na Kosovu, Vučić je rekao da ne vjeruje da vlasti u Prištini žele “ozbiljan razgovor ili ozbiljan dijalog” ali da su vjerovali da mogu da nametnu svoje planove uz podršku Zapada.

“Verujem da će one zemlje koje štite takozvanu nezavisnost Кosova ubijediti prištinski režim da se ne igra (sa) sukobom u regionu koji je svakako pun problema”, naveo je on i dodao da se u narednim nedjeljama očekuju dodatni razgovori i šatl diplomatija izaslanika EU i SAD u cilju rešavanja pitanja automobilskih tablica.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh