Region

Danas razgovori Vučića i Kurtija, NATO uputio poruku

Poslije godinu dana zastoja u dijalogu, koji se vodi posredstvom Evropske unije, najviši državnici Kosova i Srbije razgovaraće u okviru nove runde pregovora dvine strane u Briselu.

Razgovori se održavaju poslije tenzija koje su obilježile odluku kosovskih vlasti o preregistraciji vozila iz gradova Kosova registrovanih u Srbiji, kao i izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata za državljane Srbije.

Kosovske vlasti tvrde da se radilo o odgovoru na mjere koje Srbija prema državljanima Kosova primenjuje već godinama. Taj odgovor, kako navode, usklađen je sa zakonima i Ustavom Kosova, kao i obavezama koje je Srbija preuzela na osnovu postignutih briselskih sporazuma.

Zalaganjem zapadnih međunarodnih faktora, Sjedinjenih Država i Evropske unije – primena novih mjera odložena je za 1. septembar – što je doprinijelo ublažavanju napetosti na sjeveru Kosova.

Kurti i Vučić stigli su Brisel dan pred planiranu rundu pregovora na odvojene razgovore sa generalnim sekretarom Severnoatlantske alijanse (NATO) Jensom Stoltenbergom,pišu Vijesti

On im je povodom napetosti na severu Kosova, koja se manifestovala blokadama saobraćajnica i graničnih prelaza i razmenom zapaljive retorike, preneo da je misija NATO-a na Kosovu, KFOR, spremna da interveniše u slučaju ugrožavanja stabilnosti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh