Region

U Jadranskom moru se pojavio neobičan crv jarkih boja i otrovnih “iglica”: Šta da radite ako naiđete na njega?

Hrvatski mediji izvještavaju kako se na jadranskom primorju pojavio otrovan Vatreni crv.

Vatreni crv - Shutterstock

Prethodnih dana se u medijima pojavila vijest kako je desetogodišnje dijete nakon igre u plićaku uboo Vatreni crv na plaži u Rogoznici, nakon čega mu je ukazana pomoć u bolnici.

Morski biolozi ističu da je Hermodice Caruncula, vrsta člankovitog crva čija teritorija rasprostiranja se proteže od delova južnog Mediterana do istočnog Atlantika, ali da se može naći u gotovo svim tropskim morima na dubinama od 1 do 25 m. Njihovo tijelo je člankovito, dijelimično pljosnato i podijeljeno na desetine identčnih segmenata. Najčešće su dugi između 5 i 10 cm, dok su primjerci od oko 30 cm rijetko bilježeni.

Prepoznatljiv je po nizu bijelih čekinja koje se nalaze na bokovima sa obje strane, a koje mogu da probodu kožu plena i na taj način izluče otrov u njegov organizam. Doktori upozoravaju da je ove iglice teško izvaditi, ali i da ubod izaziva crvenilo, otok, iritaciju i priličan bol.

View this post on Instagram

A post shared by Ocean Life ? (@oasisoceans)

Međutim, ovaj crv se smatra izuzetno sporom životinjom, čija ishrana se sastoji od morskih zvijezda, meduza, korala i ježeva, a koji se hrane i ostacim sa morskog dna. Stoga je preporuka stručnjaka da ukoliko primijetite morskog crva jarkih boja, ne pokušavate da ga uzmete u ruku jer je najvjerovatnije riječ o otrovnom stvorenju koja neće pokušati da vas napadne, piše Nationalgeographic.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh