Region

Objavljen snimak razgovora novinara koji je preminuo i doktora: “Nisam ja vidoviti Milan”

Smrt hrvatskog novinara Vladimira Matijanića (50) potresla je region.

Vladimir Matijanić - dalmacijadanas

On je dobio koronu a prethodno je patio od imunokompromitujućih bolesti, zbog kojih nije primio vakcinu.

Vladimir Matijanić i njegova djevojka Andrea Topić u četvrtak i petak, 4. i 5. augusta, uputili su više poziva bolnici i Hitnoj tražeći savjete, pomoć i hospitalizaciju.

Matijanić je oko 10 puta zvao hitni infektološki prijem u splitskoj bolnici, zvao je i Hitnu na 194, a Topić je u petak u jutarnjim satima u 9:28 i u 10:27 zvala splitsku bolnicu – hitnu infektologiju na broj telefona 021 557 565 te u 14:14 uputila poziv na 194.

Snimke njihovih razgovora objavio je Index.hr.

Iz razgovora se može zaključiti da ljekari i zdravstveni radnici sa kojima su razgovarali nisu ozbiljno shvatili slučaj i rekli Matijaniću da dođe u bolnicu za pet dana ako mu ne bude bolje.

“Ja se izvinjavam što vam smetam, uputili su me s hitne infektivne nalaz, evo o čemu je riječ. Imam COVID već dva dana, imuno sam kompromitiran, odnosno imam Sjogrena (Šegrenov ili Sjogrenov sindrom, ili autoimuna egzokrinopatija je hronična autoimuna bolest, prim prev) i imam sumnju na sarkoidozu i…”, govorio je Matijanić, između ostalog, a doktor je pokušao da ga ubjedi da on zapravo nije imunokompromitovan.

“Pa dobro, groznica će vam biti koji dan, mislim, ne znam. Kažem vam, ako vam je manje od pet dana. Znači, ako prođe pet dana temperatura 38, pet dana da je stalno 38 temperatura, dođite, ili ako počnete teško disati u mirovanju. Eto. Drugo ništa. I ako budu teški bolovi i ne znam šta. Ali, zapravo, ja ne očekujem da će doći uopšte do znakova bolesti, slabosti, imati išta drugo prvih četiri, pet dana”, rekao mu je, između ostalog dežurni doktor.

“A posle?”, upitao je novinar

“Posle šta bude. Nisam vidoviti Milan”, odgovorio mu je doktor.

Hitna pomoć je došla tek kad mu se situacija toliko pogoršala da je jedva mogao da se kreće od malaksalosti. Kako stoji na medicinskoj dokumentaciji, stigli su u 13:07. Tada je Topić tražila da Matijanića hospitalizuju. Ali, tim Hitne rekao je da za tim nema potrebe te da se u slučaju pogoršanja jave na Hitnu infektologiju.

Samo sat vremena kasnije, u 14:14 Topić zove Hitnu jer Matijanić ne može da diše i poplavio je.

Ovako je Topić opisala što se događalo kada je Hitna došla drugi put, prekasno.

Direktor splitskog KBC Julije Meštrović rekao je da je obavljena obdukcija nad tijelom novinara Matijanića kako bi se utvrdili uzroci njegove smrti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh