Region

Vulin pozvao na ujedinjenje svih Srba, reagovala Ambasada SAD-a

Ambasada Sjedinjenih Država u Srbiji saopštila je 11. jula da izjava ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina o ujedinjenju svih Srba u jednu državu nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom ni evropskim aspiracijama Srbije.

crnahronika

“Dejtonski mirovni sporazum čuva mir i stabilnost. Sve vlade i svi predsjednici Srbije su ga do sada podržali. Komentari ministra unutrašnjih poslova o ujedinjenju svih Srba u jednu državu nisu u skladu sa Dejtonskim sporazumom i protivriječe integraciji Srbije u evropske strukture”, objavila ja ambasada na Twitteru.

Reakcije ambasade Sjedinjenih Država došle su dan nakon što je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin dao intervju za dnevni list Politika u kome kaže “da je jedini način da Balkan ostane stabilan taj da Srbi žive u jednoj državi”.

“Ako hoćemo da opstanemo, veoma brzo ćemo postati jedinstven politički narod, kao prvi korak ka ujedinjenju… Jedini način da Balkan ostane stabilan jeste da Srbi žive u jednoj državi. Svi sukobi na Balkanu počinju diskriminacijom Srba. Tamo gdje poštuju prava Srba nemaju problem sa “Srpskim svijetom”, naveo je Vulin u intervjuu Politici.

U istom intervjuu se osvrnuo i na pridruživanje Srbije Evropskoj uniji rekavši da “EU od početka ima prema Srbiji licemjeran odnos i postavlja pokretne mete kada je riječ o ispunjenju zahtjeva za članstvo”.

Nakon sedmica intenzivnih pregovora u Daytonu u državi Ohio, 21. novembra 1995. godine okončan je rat u Bosni i Hercegovini tokom kojeg je živote izgubilo 100.000 ljudi, a više od dva miliona je raseljeno.

Sporazumom je predviđen i Ustav Bosne i Hercegovine, koji predstavlja Aneks IV Dejtonskog mirovnog sporazuma, u kojem je dogovoreno da zemlja ima dva entiteta: Federacija BiH i Republika Srpska.

Dejtonski mirovni sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Parizu. Sporazum su potpisali predsjednici Republike BiH Alija Izetbegović, Hrvatske Franjo Tuđman i tadašnje SR Jugoslavije Slobodan Milošević. prneosi “Novi“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh