Region

Nije samo Egipat: Ajkule VREBAJU u omiljenim destinacijama – morske nemani stigle u PLIĆAK

Morska neman je ovog leta uočena i kod Pirovca, a kako pišu hrvatski mediji, ranije je viđena i kod Medulina.

Ajkula - Ilustracija / Avaz.ba

Nakon što je ajkula usmrtila dvije žene u egipatskom letovalištu Hurgada, među turistima koji su uplatili odmor u Egiptu zavladala je panika. Međutim, ove morske nemani uočene su i u Grčkoj, ali i Hrvatskoj.

Najnoviji video na kome se vidi ajkula koja je doplivala do plaže Erimitos na ostvu Paksos preplašio je mnogobrojne turiste, prenosi Objektiv.

U Fejsbuk grupi GrčkaInfo, u kojoj srpski turisti diskutuju o svemu što ima veze sa ovom destinacijom, navodi se da je riječ o plavoj ajkuli, koja živi na otvorenom moru, ali ponekad dopliva i do obale.

Morska neman je ovog ljeta uočena i kod Pirovca, a kako pišu hrvatski mediji, ranije je viđena i kod Medulina.

Snimci koji su se pojavili na društvenim mrežama pokazuju da je ajkula takođe stigla gotovo do same obale. Na jednom od video-klipova čak se vidi kako znatiželjni zlatni retriver koji se brčkao u plićaku prilazi ajkuli.

AJKULE U PLIĆACIMA NISU RIJETKOST U HRVATSKOJ

Iz agencije koja iznajmljuje glisere i čiji su zaposleni snimili ajkulu kazali su za tamošnje medije da ih češće nego inače viđaju u plićaku.

– Morski psi u plićacima više nisu rijetkost, a zabilježeno je više od 30 vrsta na Jadranu. Pretpostavlja se da je morski pas viđen u Pirovcu isti onaj snimljen u Medulinu, ima oko metar i po. Mislimo da je u pitanju lisica, to je vrsta morskog psa koja može porasti do pet metara, te je zaštićena vrsta morskog psa, kao i modrulj. Napadi morskih pasa na ljude su prava rijetkost. Štaviše, nije prvi put da je ova vrsta viđena u plićaku, a turisti su na ovu pojavu počeli da gledaju više kao na atrakciju – kazali su iz agencije za rentiranje.

KLIMATSKE PROMJENE

Stručnjak za riblje vrste prof. dr Predrag Simonović sa Biološkog fakulteta u Beogradu za Objektiv navodi da svi oni koji odlaze na more moraju imati na umu da ulaskom u vodu prihvataju određeni rizik, zbog čega je poštovanje propisa od velike važnosti.

– Ajkule su izraziti predatori i love u zoru, odnosno u sumrak, kada plijen teže može da ih primijeti. Zbog toga ne treba da čudi što je u Egiptu nakon 18 časova zabranjeno plivanje, što ubijene žene, nažalost, nisu poštovale. Ajkule često prateći brodove dolaze na Jadran, a zbog klimatskih promena koje su dovele do migracija tropskih vrsta u Mediteran možemo očekivati da sve više plivaju u priobalju susjednih država. Ljudi moraju znati da ajkule mogu da napadnu svakoga, one se jednostavno ustrijeme na plijen i mogu biti nemilosrdne – kaže Simonović.

Naš sagovornik ističe da su i sada, kao i ranijih godina, vlasti zemalja u kojima je došlo do incidenta pokušavale da zataškaju slučaj, kako ne bi uticao na turističku sezonu, ali da je to pogrešno.

– I kad ulazite u luna-park, pišu pravila ponašanja, pa pravila moraju da važe i za ulazak u morski svijet – kaže profesor, piše Objektiv.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh