Region

Dritan pisao Volodimiru: “Zadivljujete”

Crnogorski premijer Dritan Abazović uputio je pismo podrške ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom.

Dritan Abazovioć - Standard

Abazović je, između ostalog, izjavio saučešće povodom, kako je naveo, stradanja i gubitka velikog broja života nevinih ukrajinskih građana, podržao i ponudio pomoć Ukrajini za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU.

Nemjerljivom hrabrošću i dostojanstvom Vaš narod i Vi lično, svakodnevno zadivljujete cijeli svet. U ovom brutalnom i ničim izazvanom bezumlju rata, Ukrajina brani od agresije ne samo svoju domovinu nego i cijelu Evropu, kao i demokratske vrijednosti i civilizacijske norme na kojima počiva savremeni svijet“, naveo je Abazović u pismu dostavljenom medijima.

Zelenskom je poručio da je zajedno sa ukrainskim građanima više nego iko, čuvajući svoju zemlju, čast i dostojanstvo, pokazao da je Evropska unija mnogo više od 27 država članica i da se može i mora braniti van svojih sadašnjih granica.

Zbog toga, pored ostalog, crnogorski građani stoje čvrsto uz ukrajinske prijatelje, što svakodnevno dokazujemo i prijemom izbjeglica iz ratom zahvaćenih područja, koji su u Crnoj Gori našli sigurno utočište“, naveo je Abazović.

Naveo je da se Crna Gora, kao država kandidat za članstvo u EU, koja je najdalje odmakla u pregovorima, zalaže za ubrzano pridruživanje u skladu sa zaslugama.

Politika proširenja je jedna od najuspešnijih politika Evropske unije i želimo da tako i ostane. Pored toga, u potpunosti smo usklađeni sa Zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom i beskompromisno smo prihvatili sve restriktivne mjere i sankcije Ruskoj Federciji kao znak bezrezervne podrške evropskom zajedništvu u odbrani naših civilizacijskih vrijednosti“, naveo je Abazović.

Poručo je da Crna Gora podržava namjere i želje Ukrajine da dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i nadaju se, kaže, da će u tome i uspjeti. “Na raspolaganju smo da i u praktičnom smislu podijelimo naše iskustvo u procesu pregovora na način koji je Vama najprihvatljiviji“, naveo je Abazović, koji se nada skorom telefonskom razgovoru sa Zelenskim, piše Cafe.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh