Region

Pusić: Hrvatska nema politiku prema BiH, već prema HDZ BiH

Bivša ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić oštro je kritikovala državnu politiku Hrvatske prema BiH, ocijenivši da je ta politika toliko protiv hrvatskih interesa da sve izgleda kao da “pucaš iz mitraljeza samom sebi u obje noge”.

Vesna Pusic - Nezavisne.com

– Hrvatska politika prema BiH je toliko protiv hrvatskih interesa da ja nemam riječi, kao da pucaš mitraljezom samom sebi u obje noge. Hrvatska ustvari nema politiku prema BiH, već prema HDZ-u BiH. A vitalni hrvatski interes je stabilna i prosperitetna BiH – kazala je Pusić na regionalnoj konferenciji “Quo vadis, Balkan”.

Navela je da Hrvatska ima više od hiljadu kilometara granice sa BiH.

– Samim tim, nema ništa prirodnije nego da težimo da BiH bude stabilna. Ali, naše politike su učinile sve da to upropaste, one su upropastile sopstveni kredibilitet – navela je Pusić.

Ocijenila je da “momentalno” treba pojačati prisustvo EUFOR-a u BiH i započeti rad na pisanju demokratskog ustava, jer ne može ustav jedne države da bude “četvrti apendiks mirovnog sporazuma”.

Pusić je dodala da je u BiH potrebna promjena Izbornog zakona i to po osnovnom demokratskom principu “jedna osoba – jedan glas”, a potom treba ugraditi i mehanizme zaštite kolektivnih prava.

Prema njenim riječima, EU mora da odluči da je Zapadni Balkan njeno geopolitičko i sigurnosno pitanje koje mora da riješi.

Magazinović: Srbija i Hrvatska vrše “tihu agresiju” na BiH

Saša Magazinović iz Socijaldemokratske partije BiH ocijenio je da dobrosusjedski odnosi u regiji ne postoje, jer Srbija i Hrvatska vrše “tihu agresiju” na Bosnu i Hercegovinu.

– Oni se lažno predstavljaju kao garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma, oni su strana potpisnica mirovnog sporazuma, jer su njihove armije učestvovale u ratovima, a ne nekakvi garanti – rekao je Magazinović.

Prema njegovim riječima, najeklatantniji primjeri narušavanja dobrosusjedskih odnosa su predsjednici Srbije i Hrvatske, Aleksandar Vučić i Zoran Milanović, koji “naizmjenično narušavaju mentalno zdravlje” građana BiH, koji su duboko traumatizovani zbog rata iz devedesetih godina 20. vijeka.

– Vučić ponekad spominje integritet Bosne i Hercegovine, ali nikada ne spominje suverenitet naše države. Milanović je imao priliku da bude balkanski Vili Brant, da pruži ruku i zatraži od drugih da priznaju tuđu bol i da ostane zapisan u historiji. A on je odabrao da trči za glasovima za drugi predsjednički mandat – tvrdi Magazinović.

Upitao je kako to da zapadni partneri često spominju i kritikuju ruski uticaj u regionu, a uticaj Srbije i Hrvatske koji je mnogo veći, prolazi bez kritike.

Grbović: Srbija mora da uskladi svoju vanjsku politiku s EU

Govoreći o tome da li Srbija treba da uvede sankcije Rusiji, predsjednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović je kazao da Srbija mora da uskladi svoju vanjsku politiku s EU, ne samo zato što je zemlja kandidat, već zato što je to ispravno.

Grbović je naveo da će PSG podržati akt o uvođenju sankcija Rusiji.

– Rušit ćemo Vučića na svim drugim temama, osim na toj – kazao je Grbović.

Slovenački poslanik u EP: Ne ulazite u Otvoreni Balkan

Poslanik Evropskog parlameta iz Slovenije Roman Jakić ocijenio je da je saradnja preko Berlinskog procesa bolja opcija od Otvorenog Balkana i poručio “ne ulazite” zemljama koje su pozvane u Otvoreni Balkan.

On se zapitao šta je ruski cilj u destabilizaciji Zapadnog Balkana i dodao da je to možda baš “Otvoreni Balkan”.

Nezavisni poslanik u Saboru Hrvatske Bojan Glavašević rekao je da “Vučićeva Srbija” ne može da vodi glavnu riječ u promociji ideje “otvorenog Balkana”.

Ocjenjuje da je “Otvoreni Balkan”, što se Vučića tiče, u osnovi “srpski svijet”.

Ivan Vujović iz Socijaldemokratske partije Crne Gore rekao je da u EU mora da postoji svjest i strateški pristup da nema stabilnosti EU ako ona ne uključi i stabilizuje i Zapadni Balkan.

Regionalnu konferenciju “Quo vadis, Balkan?” organizuju Regionalna akademija za demokratiju, Centar za građansko obrazovanje iz Podgorice i Dokumenta iz Zagreba, uz podršku EFB, prenosi Beta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh