Region

Slovenija: Potvrđen prvi slučaj majmunskih boginja

Muškarac je zaražen na Kanarskim ostrvima, simptome je primjetio po povratku u Sloveniju, a trenutno je dobrog zdravstvenog stanja

U Sloveniji je potvrđen prvi slučaj majmunskih boginja, objavio je Institut za javno zdravstvo (IJZ), javlja Anadolu Agency (AA).

Mario Fafangel, načelnik Centra za infektivne bolesti IJZ-a izjavio je da se muškarac zarazio na Kanarskim ostrvima, da su mu se simptomi pojavili po povratku u Sloveniju i da je dobrog zdravstvenog stanja. Kako su objavili slovenački mediji pacijent se trenutno nalazi u kućnoj izolaciji.

Fafangel je rekao da je važno da osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa zaraženim tri sedmice prate simptome, navodeći da su osobe zarazne nakon pojave prvih simptoma, a najzaraznije kada im se pojavi osip na koži.

Pojasnio je da se pod bliskim kontaktom podrazumijeva direktan fizički kontakt, kao i dodirivanje predmeta i stvari kao što je posteljina. Dodao je da se virus, iako nije u pitanju polno prenosiva bolest, prenosi i seksualnim odnosom.

Od početka maja otkriveno je nekoliko slučajeva majmunskih boginja u devet zemalja Evropske unije: Austriji, Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Portugalu, Španiji, Švedskoj i Holandiji.

Majmunske boginje su virus koji se na ljude prenosi sa životinja, a simptomi uključuju groznicu, osip i otečene limfne čvorove.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh