Region

NATO vježba u regionu, kažu – demonstracija onoga što možemo da uradimo

NATO vježba u regionu, tačnije u Sjevernoj Makedoniji.

Na vojnom poligonu Krivolak održana je vježba “Brzi odgovor 22”, u kojoj je učestvovalo 4.600 pripadnika iz osam država članica Alijanse.

U multinacionalnoj vježbi, najvećoj ove vrste do sada u Sjevernoj Makedoniji, u posljednjih 10 dana izvedene su aktivnosti u vazdušnom prostoru “izvođenjem padobranskih desantnih akcija, kao i kopnenih aktivnosti na terenu”.

Vježba „Brzi odgovor 22“ je dio manevara „Odbrana Evrope 22“, na kojoj učestvuje veliki broj pripadnika oružanih snaga Alijanse i zemalja članica inicijative Partnerstvo za mir koji će biti izvedeni istovremeno na pet lokacija u Evropi.

4.600 vojnika iz SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Italije, Grčke, Crne Gore, Albanije, kao i domaćina Sjeverne Makedonije, učestvuju u obuci čiji je cilj da se pokaze sposobnost i brzo raspoređivanje kopnenih snaga NATO-a, u Evropi i Africi, zajedno sa multinacionalnim vazdušnim desantnim snagama iz Evrope.

Ministarica odbrane Sjeverne Makedonije Slavjanka Petrovska je u obraćanju prisutnima na vježbi rekla da su pripadnici vojski osam zemalja pokazali kolektivnu spremnost.

“Ono što smo danas vidjeli nije bio prkos i demonstracija vojne sile, već demonstracija našeg jedinstva, solidarnosti i našeg savezništva”, kaže Petrovska.

Vježba se odvija u vrijeme napada Rusije na Ukrajinu, a zamjenik komandanta Vojske SAD-a za Evropu i Afriku, general major Peter Andrusyak kaže da je ovo demonstracija onoga što se može uraditi ukoliko se ukaže potreba za tim.

“Mislim da je to fantastična demonstracija onoga što možemo da uradimo kao savez i naše sposobnosti da projektujemo borbenu moć ako se to od nas zatraži i koliko brzo to možemo da uradimo”, kaže Andrusyak.

U cjelokupnoj vježbi od Norveške do Sjeverne Makedonije učestvuje skoro 10.000 vojnika.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh