Region

Kosovo danas aplicira za prijem u Vijeće Evrope

Kosovo bi danas trebalo da aplicira za prijem u Vijeće Evrope, saznaje Radio Slobodna Evropa iz pouzdanih izvora u Prištini.

Prema tim saznanjima, Ministarstvo vanjskih poslova Kosova je već kompletiralo dosije o aplikaciji.

Ovo je, kako navode izvori RSE, bio jedan od predmeta razgovora koju je prije neformalne večere obavila Donika Grvalla, ministrica vanjskih poslova Kosova sa šefom evropske diplomatije, Josepom Borellom u Briselu.

Dok se kosovska šefica diplomatije nije oglasila nakon večere, namjeru da će zvanična Priština aplicirati za prijem u VE potvrdio je pred novinarima u predsjednik Srbije Alekdsandar Vučić. On je ocijenio da je za Srbiju situacija složena i kompleksna, a da će u četvrtak biti još teža,pišu Vijesti

“Ja sam rekao da je to je direktno kršenje normi iz pojedinih sporazuma, od rezolucije 1244 do Washingtonskog sporazuma”, izjavio je Vučić na kraju večere i najavio sastanak Savjeta za nacionalnu bezbjednost Srbije u narednih 36 sati.

“Ako neko može da nas ucjenjuje i pritiscima slomi Srbiju, neće ići tako lako”, poručio je. Vučić je najavio da će Srbija nastaviti sa kampanjom povlačenja priznanja Kosova.

Inače, mogućnost za prijem Kosova u Vijeće Evrope je otvorena odlaskom Rusije iz ove organizacije. Odsustvom Rusije, dvije trećine država članica ove organizacije su priznale kosvsku nezavisnost. Budući da se odluke u VE donose većinom, mogućnost prijema Kosova je realna.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh