Region

U S. Makedoniji uskoro počinje velika vojna vježba: Demonstracija moći NATO saveza

Sa oko 4.600 vojnika iz osam zemalja – Sjeverna Makedonija, SAD, Velika Britanija, Italija, Francuska, Crna Gora, Albanija i Grčka od danas na poligonu Krivolak počinje Brzi odgovor 22, najveća vojna vježba realizirana u zemlji.

Sjeverna Makedonija . Jungle Tribe

Ministrica odbrane Sjeverne Makedonije Slavjanka Petrovska, na večerašnjem brifingu istakla je kako je vojsci ove zemlje velika čast ukazana domaćinstvom jedne ovakve vježbe.

Izrazila je uvjerenje da će pripadnici Vojske Makedonije i Ministarstva odbrane te zemlje pokazati najbolje što znaju.

“Svrha ove vježbe ima dva aspekta. To je spremnost makedonske vojske za ovako složene vježbe koje izvodimo zajedno sa saveznicima, što pokazuje njezinu spremnost, nivo operativnosti, ali i način na koji sarađuje s vojskama unutar NATO-a. Drugo, što je važno i za našu državu – pokazuje kapacitete i mogućnosti trening centra Krivolak”, naglasila je Petrovska, dodajući da je Krivolak ozbiljan trening centar, gdje će sve članice Saveza koristiti njegove pogodnosti.

Na sportskom aerodromu Stenkovec u blizini Skoplja, 8. maja u periodu od 10 do 16 sata, organiziran je dan otvorenih vrata za građane, gdje će biti izloženi svi zrakoplovi koji sudjeluju u vježbi.

U pitanju je 45 zrakoplova i helikoptera, koji će biti izloženi na dan 12. maja. prenosi radiosarajevo


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh