Region

Nakon Orbanove izjave ekspresna reakcija Hrvatske, ambasador pozvan na razgovor

Mađarski premijer Viktor Orban dao je novu skandaloznu izjavu o hrvatskom teritoriju. Orban je, naime, u intervjuu o zajedničkom embargu Europske unije, kojem se Mađarska protivi, govorio o tome da zemlje koje imaju more i luke mogu donijeti naftu na tankerima. Potom je izrekao rečenicu kojom je implicirao da je hrvatsko more oduzeto Mađarskoj.

Na ovu Orbanovu izjavu stigao je odgovor hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova.

Odgovor MVEP-a ima doslovno tri rečenice.

“Hrvatska osuđuje izjavu predsjednika mađarske Vlade Orbana. Osuđujemo, također, bilo kakve teritorijalne pretenzije prema drugim suverenim državama.

Nastavno na to, mađarski veleposlanik u RH pozvan je danas u MVEP na razgovor, dok je veleposlanik RH u Mađarskoj zatražio razgovor u nadležnom ministarstvu očekujući objašnjenje ovakvih izjava koje nepotrebno narušavaju naše dobrosusjedske odnose“, stoji u odgovoru MVEP-a.

“Hrvatski teritorij je neupitan, hrvatski građani ne trebaju biti zabrinuti zbog izjava iz Mađarske”, rekao je Davor Božinović na press konferenciji nakon koalicijskog sastanka u Banskim dvorima reagirajući na izjavu premijera Mađarske.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh