Region

Janez Janša doživio veliki poraz na izborima u Sloveniji, Robert Golob odnio najviše glasova

Građani Slovenije danas su u velikom broju izašli na parlamentarne izbore da bi glasali ko će u njihovo ime donositi odluke na političkoj sceni zemlje u naredne četiri godine. Slovenci su, očito, izabrali veliku promjenu.

Zastava Slovenije -Vlada.si

Prema prvim preliminarnim rezultatima Instituta Medijana i POP TV, Pokret sloboda predvođen Robertom Golobom dobio je najviše glasova – 35,8 posto. Golobov pokret bi tako trebao dobiti 42 poslanička mjesta u parlamentu Slovenije.

Robert Golob je dugo bio na čelu državnog energetskog preduzeća GEN. Dolazi iz stranke zelenih u kojoj je zauzeo ključnu poziciju za manje od godinu dana članstva ističući svoju borbu protiv klimatskih promjena i za nezavisnost državnog sistema od utjecaja iz vana.

Na drugom mjestu je Janez Janša i njegova stranka SDS sa 22,5 posto glasova, što znači 26 mandata.

Slijedi NSi sa Matejem Toninom na čelu i 6,8 posto glasova, što im daje osam mjesta u parlamentu. Slijede socijaldemokrate, predvođene Tanjom Fajon , koja je osvojila 6,6 posto glasova, čime su osvojili sedam mjesta u parlamentu. Na petom mjestu je Ljevica sa 4,4 odsto glasova i pet mandata.

Na osnovu prvih rezultata u slovenački parlament će ući pet stranaka.

Stranke ispod cenzusa

Lista Marjana Šarca je na šestom mestu sa 3,8 odsto glasova. Slijede Poveži Sloveniju sa 3,2 posto glasova, te Stranka Alenke Bratušek sa 2,9 posto glasova. Na devetom mjestu je Građanski pokret Resni.ca sa 2,6 posto glasova, a na desetom sa 1,8 posto glasova je Naša zemlja, koju predvodi Aleksandra Pivec .

Pravo glasa je imalo nešto manje od 1,7 miliona Slovenaca, a glasali su na oko 3.000 biračkih mjesta širom zemlje večeras do 19 sati.

Prve informacije govorile su da je izlaznost na današnjim izborima bila veća nego na prethodnim. Do 16 sati glasalo je 836.081 osoba odnosno 49,3 posto birača sa pravom glasa. Poređenja radi, na vanrednim parlamentarnim izborima 2018. do 16 sati glasalo je 34,32 posto birača.

U utorak, srijedu i četvrtak birači su također mogli iskoristiti mogućnost prijevremenog glasanja. Iskoristilo ga je 7,7 posto birača, što je najveća izlaznost na prijevremenom glasanju na svim izborima i referendumima do sada, prenosi Klix.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh