Region

Košarac: Srbija pokazala senzibilitet i odobrila nastavak izvoza određenih poljoprivrednih proizvoda

Novom odlukom Vlade Srbije dozvoljava se izvoz 150.000 tona pšenice, 150.000 tona kukuruza i 20.000 tona brašna na mjesečnom nivou, dok je za rafinisano suncokretovo ulje mjesečna kvota 8.000.000 litara

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac pozdravio je današnju odluku Vlade Srbije o odobravanju kvota za izvoz pšenice, kukuruza, brašna i rafinisanog suncokretovog ulja.

Novom odlukom Vlade Srbije dozvoljava se izvoz 150.000 tona pšenice, 150.000 tona kukuruza i 20.000 tona brašna na mjesečnom nivou, dok je za rafinisano suncokretovo ulje mjesečna kvota 8.000.000 litara.

Srbija je regionalni lider
– Srbija je ponovo dokazala da je regionalni lider, da želi izaći u susret i ima senzibilan pristup potrebama svih zemalja okruženja u situaciji globalnih poremećaja i nestašice određenih roba na tržištu – poručio je ministar Košarac.

On je podsjetio da su zvaničnici Republike Srpske i njeni predstavnici u institucijama na nivou BiH u proteklom periodu intenzivno razgovarali s nadležnim organima Srbije o potrebi nastavka izvoza merkantilne pšenice, merkantilnog kukuruza i pšenične krupice iz ove države na tržište RS-a i Federacije BiH.

– Uvažavajući bratske i prijateljske veze sa Srbijom, tražili smo da BiH bude izuzeta od odluke o zabrani izvoza pomenutih poljoprivrednih proizvoda. Naša politika usmjerena je na interese i zaštitu domaćih poljoprivrednika. Zahvalni smo Srbiji na senzibilnom pristupu i ukupnoj pomoći, počev od vakcina protiv koronavirusa, isporuke gasa, pa do današnjeg odobravanja kvota za nastavak izvoza određenih poljoprivrednih proizvoda – rekao je ministar Košarac.

Glavni vanjskotrgovinski partner BiH
On je uputio apel zainteresiranim privrednicima iz Republike Srpske i Federacije BiH da nastave vanjskotrgovinski promet s kompanijama iz Srbije u skladu sa zaključcima i preporukama Vlade ove države.

Po njegovim riječima, nastavak vanjskotrgovinskog prometa sa Srbijom od ključnog je značaja za domaću privredu, budući da je ova država najvažniji vanjskotrgovinski partner BiH u okviru Sporazuma CEFTA-a.

– Srbija je naš najvažniji partner kada je u pitanju obim robne razmjene. S tim u vezi, značajno nam je da je Vlada Srbije prepoznala interes privrednika svoje države da izvezu određenu količinu poljoprivrednih proizvoda na tržište RS-a i FBiH, te obezbijede promet i devizni priliv – ministar Košarac, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh