Region

Jakšić: Dodikovo političko angažovanje pri kraju, Vučiću “ispostavljena lista”

Glasanje protiv Rusije u Ujedinjenim nacijama je samo “deo liste koja je ispostavljena” predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a vrlo visoko na toj listi je i pitanje Bosne i Hercegovine, smatra spoljnopolitički komentator Boško Jakšić.

Govoreći o srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku, ocenio je da se “ovakva vrsta njegovog političkog angažovanja približava kraju”.

“Za to je on najodgovorniji, i retorikom, i osionim stavom, neuvažavanjem Visokog predstavnika i institucija BiH, separatnim postupcima koji su prst u oko, ne samo Sarajevu nego čitavom Zapadu”, rekao je Jakšić u emisiji Studio Live na N1.

Prema njegovim rečima, ukrajinska kriza i Dodikovo “kretanje stazom separatizma” doprineli su da se Zapad mnogo više angažuje u BiH.

Jakšić smatra da pozicije Vučića i Dodika nemaju mnogo sličnosti, jer prvi pokušava da “izađe iz zagrljaja” Rusije, dok iza drugog stoji Moskva “na sve moguće načine”.

Ocenjuje da Dodik svoju poziciju mnogo više gradi na podršci predsednika Rusije Vladimira Putina nego Aleksandra Vučića.

“U tome jeste enigma situacije, jer je sasvim moguće da uz sve savete ili opomene koji mogu da dođu iz Beograda, Dodik jednostavno kaže – ‘to mene ne interesuje’”, kaže Jakšić o mogućnosti da Beograd izvrši uticaj na Dodika.

On smatra da Vučić ne može da bude zadovoljan ovakvim Dodikovim ponašanjem, i da je Dodik “balast Vučiću u trenutku kad on pokušava da promeni spoljnu politiku, odnosno da se vrati onome što treba da bude pozicija Srbije, a to je Srbija na Zapadu”.

Sa druge strane, od Vučića svi očekuju da izvrši pritisak na Dodika, a u onoj meri u kojoj ostvari poene u politici prema BiH, toliko će sebi olakšati komunikaciju sa Briselom, kaže Jakšić.

Dodaje i da je Vučiću sada važnije da sebe pozicionira u svetu, a lako će posle sastaviti narednu Vladu Srbije.

“Kad vidi kako stoje stvari, tako će se i komponovati vlada. Zato će se čekati, verovatno do avgusta, da dobijemo vladu – da bi se ove stvari rešile”, ocenjuje on.

Na pitanje šta očekuje od novog ambasadora SAD u Srbiji, Kristofera Hila, Jakšić kaže da je već u vreme promena u Beloj kući govorio kako može da se očekuje zaokret prema Srbiji.

Uz promenu vlasti u Nemačkoj i odlazak kancelarke Angele Merkel, koja je bila tolerantna prema autokratiji i saradnji sa Istokom, bilo je jasno da će se pritisci na Srbiju pojačati, kaže Jakšić.

A to se, dodaje on, dešavalo pre ukrajinskog rata, koji je još više intenzivirao pritiske.

Za ambasadora Hila kaže da će “striktno sprovoditi politiku” SAD, a ta politika ne toleriše Srbiju kakva je bila do pre šest meseci, ocenjuje Jakšić, prenosi N1.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh