Region

Forenzičar tvrdi: Nema dileme da se udavio, samo je jedna stvar MISTERIJA

Tijelo koje je pronađeno zakačeno za splav kod Umke vjerovatno nije Matej Periš, smatra poznati forenzičar Časlav Ristić.

Mateja Periš - Blic tV

Tijelo koje je pronađeno od Umke bilo je u fazi raspadanja, ali Ristić smatra da to nije Matejevo tijelo.

– Na ljekarima sudske medicine je da utvrde koliko je leš dugo bio u vodi. Imaju svoje metode da to utvrde, a na taj način se utvrđuje i identitet. Čini mi se na prvu da to nije Matej Periš – navodi.

– Prema pisanju medija, leš u fazi raspada koji je pronađen, ima na sebi crni prsluk i trenerku crne boje, a iz medija smo saznali da je Periš trčao u majici i imao bijele patike. Sama ta činjenica, prema mom mišljenju, dovoljna je da pomislimo da se ne radi o Mateju Perišu – rekao je Ristić.

On je istakao i da postoji više načina za utvrđivanje identiteta leša koji se pronađe u takvom stanju.

– Forenzičari samo fiksiraju lice mjesta. Utvrđuju identitet samo ukoliko je moguće da uzmu otiske kažiprsta, odnostno svih deset prstiju, ako su na lešu i dalje ruke, a na osnovu toga se utvrđuje njegov identitet. Druga stvar je da se uzima DNK profil i na osnovu bioloških tragova se utvrđuje ko je taj leš sada u vodi i utvrđuje se i na osnovu opisa i na osnovu garderobe koju je imao – kaže forenzičar.

Stanje tijela koje bude u vodi zavisi i od temperature vode i od riba koje kidaju meso sa tijela.

– Obdukcija traje oko sat vremena, a ono što je na ljekarima takođe da utvrde jeste da li je smrt nastala udavljenjem ili su postojale neke fizičke povrede, pa je leš završio u vodi i da li je u pitanju neki kriminalni događaj. U kojoj fazi raspada će biti tijelo zavisi od temperature vode, a u rijeci imate i ribe koje mogu da otkinu dio tela – navodi Ristić.

Forenzičar je istakao da “nema dileme” da se Periš utopio, ali i da postoji mogućnost da njegovo tijelo nikada ne ispliva. Slučaj je uporedio sa slučajem pjevača Duška Kostića koji je izvršio samoubistvo skokom sa Pančevačkog mosta 1996. godine, a čije tijelo do danas nije pronađeno.

– Misterije nema u slučaju Periš. Misterija je jedino taj ulazak gdje kamere nisu zabiležile taj ulazak. Ali kasnijom rekonstrukcijom i praćenjem njegovog signala na telefonu, meni je sve bilo jasno, čovjek je ušao u vodu i nakon stotinak metara plivanja se udavio i sada će tijelo ili isplivati ili neće. Gledao sam snimke, radio sam mnogo takvih slučajeva, nema tu nikakvih dilema, sve ostalo su spekulacije. Mislim da se neće pojaviti sigurno. Zavisi gdje je zapao. Ako se upleo u neko šiblje i granje ili se jednostavno zakačio kod Pančevačkog mosta za neki brod ili u nekom priobalju, možda nikada neće isplivati. Imamo slučaj i pjevača Duška Kostića koji je skočio sa mosta i nije se pojavio 25-26 godina – navodi Ristić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh