Region

Šefica njemačke diplomatije: Rusija će možda pokušati da destabilizuje Balkan

Njemačka šefica diplomatije Annalena Baerbock rekla je da bi Evropa trebalo da bude na oprezu zbog ruskih napora da destabilizuje Zapadni Balkan, u svjetlu rata u Ukrajini.

Ona je novinarima u Berlinu rekla da su slični potezi prethodili ruskoj invaziji na Ukrajinu, uprkos demantima Moskve da se pripremala za napad.

Slična podrška Rusije separatističkim pokretima u Bosni bi, na primjer, mogla da ugrozi integritet i suverenitet zemalja Zapadnog Balkana, rekla je Baerbock nakon sastanka sa hrvatskim ministrom spoljnjih poslova Goranom Grlićem Radmanom.

Njemačka zvaničnica rekla je da će Evropska unija i njeni partneri udariti sve što mogu da pomognu zemljama u koje dolazi veliki broj ukrajinskih izbjeglica, naročito Moldaviji, koja je primila najveći broj izbjeglica po glavni stanovnika.

Njemačka je organizovala prvi direktan let da dovede izbjeglice iz Moldavije u Frankfurt, u petak, a biće ih još, najavila je njemačka ministrica spoljnih poslova, prenosi VoA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh