Region

Ukrajinske firme sele u Sjevernu Makedoniju, pregovara se sa nekoliko njih

Oficijalna agencija sjevernomakedonske vlade za promociju investicija -Tehnološko-industrijske razvojne zone (TIRZ), uspostavila je kontakte s nekoliko tvrtki koje posluju u Ukrajini i zainteresirane su za otvaranje objekata u zemlji.

Skoplje - Alo.rs

Imena tvrtki o kojima se trenutno pregovara bit će objavljena odmah nakon postizanja dogovora, kako bi se zaštitili poslovni procesi i informacije samih klijenata. Poručili su to za Plusinfo iz Uprave TIRZ-a u odgovoru na izjavu čelnika VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskog da je od gradonačelnika zatražio da pozovu investitore koji odlaze iz Ukrajine da ulažu u zemlju.

– Riječ je o tvrtkama koje imaju proizvodnju u RS Makedoniji i koje, prema razgovorima, visoko ocjenjuju poslovnu klimu i politiku i pristup TIRZ-a da potakne ulaganja – kažu u Direkciji za TIRZ.

Tvrde da se za to već traže lokacije gotovih pogona.

– Trenutno smo aktivno angažirani na pronalaženju lokacija i gotovih prostornih rješenja za prijenos dijela opreme, te (u roku od 6-9 mjeseci) pronalaženjs trajnog rješenja za proizvodnju. Naš cilj je pružiti hitnu podršku ovim tvrtkama, s iskrenom namjerom i ciljem da pomognemo Ukrajini i građanima ove zemlje da se izbore s agresijom s kojom se suočavaju, a koju je RS Makedonija u potpunosti osudila, poručuju iz Direkcije.

U narednim sedmicama, dodaju, TIRZ će pokrenuti novi projekt za poticanje ulaganja.

– Projekt je usmjeren na potencijalne investitore iz Europe, gdje očekujemo dodatni interes tvrtki koje posluju u Ukrajini i Rusiji – kažu iz Direkcije za TIRZ.

Mnoge tvrtke u europskoj automobilskoj industriji zbog rata su privremeno zatvorile svoje pogone u Ukrajini. Neke od njih su zatvorile pogone u svojim zemljama zbog nedostatka komponenti proizvedenih u Ukrajini, a neke su smanjile proizvodnju, prenosi indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh